We hebben dit bier ingediend bij de Gilde wedstrijd avond. Daar is dit bier gekleurd door een 6 tal (professionele) brouwers. Hun oordeel was: “Goed, mooi in balans, hele mooie imperial stout, maar als je er een russian imperial stout van wilt maken moet er wat meer choco / havermout bij om het bier nog een extra ‘oempf!’ te geven”
Wil je dit recept dus ook maken, kan je een deel van de cara mouten dus vervangen voor iets meer choco / roast mout, en als extra toevoeging ga ik deze zelf ook nog een keer maken, maar dan met havermout.
Cheers!
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
20 liter | 12 liter (78°C) | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1100 | 1035 | 9,2% | 59 | 102 |
Temperatuur (°C) | 66°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 25min | 35min | 5min |
Vergist met Fermentis US-05, 2 weken hoofdvergisting, daarna overgeheveld naar nieuw, schoon vat, nog 2 weken laten staan. gebotteld met 3 gram suiker per liter bier.
Winfred Stam
Goeden avond.
Ik heb vandaag de Zwartkop RIS gebrouwen.
Helaas niet de 1100 SG behaald, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik wat overjarig mout heb gebruikt.
Wat is de reden van het na twee weken overhevelen in een ander vat ?
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,
Winfred.
Winfred Stam
en hoelang heeft het bij jou staan rijpen op de fles ?
Chris
Reden van overhevelen snap ik ook niet zo goed bij een donker bier. Meestal doe je dat juist om helder bier te krijgen. Voor de smaak maakt het niet uit. Overigens vind ik 2 weken hoofdvergisting ook wel erg lang.
De reden dat je de 1100 SG niet hebt gehaald komt waarschijnlijk door het niet tussentijds doorscheppen van het moutpakket. Bijvoorbeeld om de 10 a 15 minuten even goed doorscheppen tijdens het maisschen.
Winfred Stam
Bedankt voor je reactie.
Ik heb wel geroerd, maar niet zo regelmatig.
Goede tip voor de volgende keer.
Joël
Dit recept beetje aangepast, iets meer roast, en 140 gr geplette cacao nibs toegevoegd. Begin Sg 1100, nu na 6 dg sg 1030. Ik wacht nog even net overhevelen. Smaak is al goed zonder C02. Later meer.., 🍻
Christian
@Winfred een beetje een late reactie, maar wat ik heb geleerd is dat – zeker bij dit soort zware bieren – wanneer je eerste vergisting over zijn piek heen is, een behoorlijke drab aan organisch materiaal van het gist kan ontstaan onderin je gistvat/emmer. Als je dat weken laat zitten, kan het de smaak en aroma enorm aantasten (ik heb wel eens rubber gelezen in een boek). Daarom hevel je over, zonder die drab, zodat het nog een paar weken kan staan zonder dat je het risico loopt dat je bier wordt verpest.
Overigens… corrigeer mij gerust als ik het niet bij het rechte eind heb.
Winfred
Hallo Christian, bedankt voor je reactie.
Volgens mij klopt jou verklaring zeker wel.
Er lag idd een behoorlijke laag drab onder in het vergistingsvat en dan is overhevelen geen overbodige luxe.
Het is overigens een prima biertje geworden 🍻