We kennen allemaal inmiddels wel het verhaal van de houdbaarheid van de India Pale Ale om de boottocht naar India te overleven. Met die reden voegen we tegenwoordig in principe geen hop meer toe aan ons bier. Veel mensen zijn de extreme hopsmaken van de IPA erg gaan waarderen. Ikzelf ben nooit een groot IPA fan geweest vanwege de bitterheid die ik soms uit balans vind maar de New England Style IPA (NEIPA) spreekt me erg aan. Een troebele (hazy) versie van de IPA met kenmerkende hoparoma’s maar minder bitterheid. Met dit als achtergrond heb ik dit White IPA brouw recept geschreven. Een troebel witbier met een romige schuimkraag, lichte bitterheid en de hoparoma’s van een IPA.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
9,6 liter (totaal) | 7 liter (78°C) | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1056 | 1014 | 6% | 39 | 8 |
Temperatuur (°C) | 63°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 50min | 20min | 5min |
Vergisting: Wyeast 3944 Belgian Witbier op 21°C gedurende ongeveer 2 weken. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 10°C. Bottelen met 8 g/l suiker en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.
NicoPiet
Joeri,
welke hop kun je gebruiken als vervanger van Motueka,
ik wil volgende week 20 liter gaan brouwen.
Mvrg, NicoPiet
Joeri
Hoi NicoPiet, excuus voor de late reactie. Mogelijke vervangers voor Motueka zijn Saaz en Sterling.
Nico Benerink
Hallo, Welke droge gist kan ik gebruiken.
Mvrgr Nico
Joeri
Brewferm Blanche zou je kunnen gebruiken als alternatief voor de Wyeast 3944.
Lennart
Wanneer meet je de eind SG? na het vergisten of na het lageren?
Joeri
Normaliter meet je het op beide momenten. Soms kunnen ze ietwat verschillen. Je eind SG na het lageren is leidend. Vergeet niet om ze allebei op 20 graden te meten.
Dennis
Hoi Joeri,
Ik ben momenteel ook je recept aan het maken. Dankjewel voor het delen! Ik heb als kleine aanpassing zowel sinaasappel- als citroenschillen gebruikt.
Na de hoofdvergisting heb ik de koudhop toegevoegd en zat het sg op 1020. Nu na 3 dagen koudhop verwijderd, overgeheveld en het sg is nog steeds 1020. Zal deze nog zakken bij het lageren? Start sg was 1054.
Smaak en geur zijn prima.
Joeri
Klinkt goed. Ik zou nog niet gaan lageren. Als je dit recept hebt aangehouden dan is een eind SG van 1020 aan de hoge kant. Je vergistingsproces moet echt helemaal afgerond zijn voor je gaat lageren.
De Brouwgenoten
Dag Joeri,
Begrijp ik het goed dat het gisten op het vat 2 weken duurt bij een temperatuur van 21 graden en dat je tijdens dit proces na 8 dagen overheveld? Klopt het dat na de 2 weken hoofdvergisting nog 1 keer moeten lageren op een lagere temperatuur?
Mvg,
De Brouwgenoten
Joeri
Hoelang de vergisting duurt is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Overhevelen doe ikzelf bijna altijd na 8-10 dagen als ik op circa 10SG boven mijn eind SG zit. Maar bij sommige bieren/gisten is de vergisting al klaar na 8 dagen. Lageren doe je op het moment dat je bier volledig is uitvergist en je gist dus niet meer actief is. Zie hier voor wat (basis) uitleg over het brouwproces.
Lars
Hi Joeri, voeg je na het lageren nog gist toe voor het bottelen of zit er nog voldoende (actieve) gist in het gelagerde bier om weer op gang te komen bij het bottelen?
Joeri
Ik voeg zelf altijd wat gist (bijvoorbeeld de korrelgist SafAle S-33) toe.
Jeroen
Mooi recept, ga het proberen
Hop bloemen of pellets?
Joeri
In dit geval zijn er hopbloemen gebruikt maar pellets kunnen uiteraard ook.
Sander
Hi Joeri,
mijn brouwsel staat nu te vergisten. Doe je de dryhop er na de hoofdvergisting (plusminus 6 dagen) bij, net als in jouw andere IPA recept, of gebruik je hier een andere richtlijn voor?
Dank weer!
Joeri
Klopt. Na de hoofdvergisting voeg je je dryphopping toe. Die laat je maximaal 7 dagen in het vat.
erik
Hoi , deze white ipa en de (gewone) ipa van jou allebei al eens gebrouwen. vorige week deze white ipa gebrouwen met de hop en hopgifte van het andere ipa recept. Heerlijk fis bier geworden. Wel had ik de ibu wat aangepast maar het was een leuk expiriment, bedankt voor de leuke recepten.