White IPA (New England Style)

( 0 out of 5 )
Loading...
White IPA WIPA NEIPA
  • 1059Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken
  • Biersoort: IPA
  • Niveau: Expert
  • Voornaam: de Brouwkeuken

We kennen allemaal inmiddels wel het verhaal van de houdbaarheid van de India Pale Ale om de boottocht naar India te overleven. Met die reden voegen we tegenwoordig in principe geen hop meer toe aan ons bier. Veel mensen zijn de extreme hopsmaken van de IPA erg gaan waarderen. Ikzelf ben nooit een groot IPA fan geweest vanwege de bitterheid die ik vaak uit balans vind maar laatst hoorde ik de term New England Style IPA (NEIPA). Een troebele (hazy) versie van de IPA met kenmerkende hoparoma’s maar minder bitterheid. Met dit als achtergrond heb ik dit White IPA brouw recept geschreven. Een troebel witbier met een romige schuimkraag, lichte bitterheid en de hoparoma’s van een IPA.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
9,6 liter (totaal) 7 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1056 1014 5,9% 39 8

Maischschema

Temperatuur (°C) 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 50min 20min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 3944 Belgian Witbier op 21°C gedurende ongeveer 2 weken. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 10°C. Bottelen met 8 g/l suiker en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.

Reacties (10)

  • NicoPiet

    Joeri,
    welke hop kun je gebruiken als vervanger van Motueka,
    ik wil volgende week 20 liter gaan brouwen.
    Mvrg, NicoPiet

    • Joeri

      Hoi NicoPiet, excuus voor de late reactie. Mogelijke vervangers voor Motueka zijn Saaz en Sterling.

  • Nico Benerink

    Hallo, Welke droge gist kan ik gebruiken.

    Mvrgr Nico

    • Joeri

      Brewferm Blanche zou je kunnen gebruiken als alternatief voor de Wyeast 3944.

  • Lennart

    Wanneer meet je de eind SG? na het vergisten of na het lageren?

    • Joeri

      Normaliter meet je het op beide momenten. Soms kunnen ze ietwat verschillen. Je eind SG na het lageren is leidend. Vergeet niet om ze allebei op 20 graden te meten.

  • Dennis

    Hoi Joeri,

    Ik ben momenteel ook je recept aan het maken. Dankjewel voor het delen! Ik heb als kleine aanpassing zowel sinaasappel- als citroenschillen gebruikt.

    Na de hoofdvergisting heb ik de koudhop toegevoegd en zat het sg op 1020. Nu na 3 dagen koudhop verwijderd, overgeheveld en het sg is nog steeds 1020. Zal deze nog zakken bij het lageren? Start sg was 1054.

    Smaak en geur zijn prima.

    • Joeri

      Klinkt goed. Ik zou nog niet gaan lageren. Als je dit recept hebt aangehouden dan is een eind SG van 1020 aan de hoge kant. Je vergistingsproces moet echt helemaal afgerond zijn voor je gaat lageren.

  • De Brouwgenoten

    Dag Joeri,

    Begrijp ik het goed dat het gisten op het vat 2 weken duurt bij een temperatuur van 21 graden en dat je tijdens dit proces na 8 dagen overheveld? Klopt het dat na de 2 weken hoofdvergisting nog 1 keer moeten lageren op een lagere temperatuur?

    Mvg,
    De Brouwgenoten

    • Joeri

      Hoelang de vergisting duurt is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Overhevelen doe ikzelf bijna altijd na 8-10 dagen als ik op circa 10SG boven mijn eind SG zit. Maar bij sommige bieren/gisten is de vergisting al klaar na 8 dagen. Lageren doe je op het moment dat je bier volledig is uitvergist en je gist dus niet meer actief is. Zie hier voor wat (basis) uitleg over het brouwproces.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten