Westmalle Tripel kloon

( 0 out of 5 )
Loading...
Westmalle Tripel Kloon
  • 1078Gewenst begin SG
  • 40Aantal liters
Recept Afdrukken

40 liter brouwrecept van mijn Westmalle Tripel kloon recept. Inmiddels meerdere keren gebrouwen. Net als de Westmalle een droge, heldere tripel van 9,5%.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
2,8 liter per kg spoelen tot sg 1068 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1078 1010 9,5% 40 24

Maischschema

Temperatuur (°C) 62°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 45min 20min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Als het wort 22 graden is Wyeast 3787 toevoegen. 9 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.

Reacties (31)

  • Joeri Postma

    Tof recept! Deze wil ik zeker ook gaan brouwen. Heb je ook wel eens witte kandijsuiker overwogen voor dit recept?

    • Max

      Zeker heb ik dat wel eens gedaan zeer de moeite waard

  • Bram

    Interessant recept!
    Vraagjes: Hoeveel gram gist heb je gebruikt op deze 40L?
    Heb je nog bottelgist gebruikt?
    Als ik naar andere recepten kijk lijkt je hopgifte hoger dan gemiddeld, klopt dat? En wat is hier de reden van?

    Alvast bedankt.

    Groet, Bram

  • Joeri

    Hoi Bram, ik reageer alvast even omdat ik ook wel eens met Max brouw. Als bottelgist is hier Safbrew S-33 gebruikt. Dit zijn zakjes van 11,5 gram en werken erg goed als bottelgist.

    De Wyeast 3787 verkopen ze in 125 ml zakken. Dit kun je toevoegen, maar je kunt hier ook een giststarter van maken of eventueel 2 zakken van gebruiken.

    Wat betreft de hop hoeveelheid zul je even op een antwoord van Max zelf moeten wachten 🙂

  • Dany

    Heb deze gisteren gebrouwen, hij voldoet nu al. Top recept.

  • Brummer

    Hallo, Zo heel lang brouw ik nog niet op deze manier en normaal gesproken zie ik recepten waarbij staat hoeveel maischwater en spoelwater ik nodig heb. Maischwater kan ik nog berekenen maar hoe bereken ik de hoeveelheid spoelwater? Het lijkt mij lastig om constant te moeten meten om de sg van 1068 te bereiken.

  • Max

    Ga maar uit van zo’n 30 liter ongeveer
    Ik filter in drie stappen.
    Dus als ik zo’n 20 liter spoelwater gebruikt heb meet ik pas voor het eerst sg. En dan beslis ik hoe veel verder er bij te doen.
    Ps : de brewbear app kan je hier bij helpen

  • Hazen

    Hoeveel gram gist heb ik nodig als ik 40 liter ga bottelen 10 ml suikerwater van 2.4 gram + ??? Hoeveel gist

  • Ad

    Ik mis bij de hop het percentage alfazuur. Kan deze erbij vermeld worden ?
    Bij voorbaat dank.

    • Joeri

      Degene dit dit recept heeft aangeleverd heeft geen percentages bijgevoegd. Je kunt voor je eigen recept de hoeveelheid bitterhop zelf berekenen. Dit kan via deze handige tool.

  • Paul

    Heeft iemand van jullie wel eens geprobeerd om het gist residu uit een Westmalle Triple flesje op te kweken en te gebruiken of wordt er tegenwoordig een speciaal bottelgist gebruikt en niet het gist uit de hoofdvergisiting?

  • Menno

    Mooi recept, het zit nu op fles, echter heb ik geen bottelgist gebruikt en de hergisting start niet. Afwachten of is het pech?

    • Joeri

      De hergisting op de fles kun je niet makkelijk waarnemen. Zorg dat de flessen op circa 18-24 graden staan en over een week probeer je er een. Mocht er helemaal geen koolzuur op zitten kun je de flessen openen en een zakje bottelgist (S-33 bijv) voorzichtig verdelen over de flessen. Dan opnieuw doppen, goed schudden en opnieuw geduld hebben 🙂

  • Herman

    Je kunt eenvoudig gist opkweken uit een flesje Westmalle Tripel, doe het zelf regelmatig. Verse flesjes haal ik bij de AH, deze zijn vaak net gebotteld en zeer snel actief.

  • ilse

    Welke Pils Mout is er gebruikt ?
    En zijn er hopbloemen of hopkorrels gebruikt ?

  • Gerjo

    Hoi allemaal. Ik maak deel uit van een groep vrienden die binnenkort willen gaan starten met brouwen. We gaan gebruik maken van de Easybrew SB60P automatische brouwketel + koeler. We willen beginnen met dit recept van de Westmalle Tripel. We zitten even met het omrekenen van het recept naar de 60 liter brouwketel. Iemand al ervaring met deze ketel?

  • Peter Weerwag

    Goedendag,
    Ik heb een vraag over het kristalsuiker.
    Moet dat al bij de moutstort worden toegevoegd?
    Groetjes,
    Peter

    • Joeri

      Suiker kun je het beste 10 tot 15 minuten voor het einde van de kook toe voegen.

  • Bjorn

    Wat is de reden dat er geen koriander gebruikt is bij het recept van de tripel?
    Normaal wordt dit wel gedaan bij een tripel

  • Christiaan

    Netjes alles gevolgd. 15 bril voor kook.
    14 L Maisch water
    7 L spoel.

    Eind sg 1100 en ongeveer 12L….

    Hoe dan?

    • Joeri

      Als je van plan was om dit 40 liter recept te brouwen dan heb je veel te weinig liters gebruikt. Tussen het spoelen door is het belangrijk om je SG te meten. A.d.h.d. kun je je liters aanpassen. Dit wordt steeds makkelijker als je meer recepten hebt gebrouwen.

  • Jock

    Beste Joeri

    Jouw recept is voor 40 liter. Ik wil graag 20 liter brouwen. Kan ik de hoeveelheden ingrediënten dan gewoon door twee delen ?

  • Sven

    Hoi Joeri,

    Ik heb het recept omgerekend maar 20 liter. Klopt het dat ik dan de hoeveelheid mout (9,23 kg) deel door 2. Dus 4,615 kg maal 2,8 is 12,922 liter maischwater. En dit na het maischen spoelen tot SG 1068?

    • Joeri

      Klopt bijna 🙂 De gerstevlokken moet je ook mee rekenen als stort. Belangrijk om wel goed SG te meten tijdens het spoelen om zo controle te houden over je SG voor het koken.

  • Leonie - zolderbrouwsels

    Ha Joeri, deze ga ik volgend weekend proberen! Begrijp ik goed dat de suiker pas toegevoegd hoeft te worden bij het koken (waardoor je bij het meten van de SG bij het spoelen nog geen suiker hebt toegevoegd).

    En ik gebruik eigenlijk nooit bottelgist. Begrijp ik uit de reacties goed dat jij dit jij dit alleen doet als de nagisting niet op gang komt?

    • Joeri

      Klopt, suiker kun je de laatste 10min mee koken. Ik gebruik zelf op het moment ook geen bottelgist. Succes volgende week!

  • Johan de Haan

    Hoi allemaal, erg leuke reacties gelezen maar geen reacties van het eind resultaat.
    Wie ??

  • Ben

    Alles staat nu 10 dgn in de klimaatkast .
    Ik meld me weer
    Ben

  • Ben

    Vraagje
    Ik heb toen de wort 22 graden was wayeast 3787 toegevoegd en in de klimaatkast gezet 10 dgn geleden
    Ben nu even de weg kwijt : had ik moeten bottelen of zeg je laat 3 wkn staan bottel dan en voeg evt suiker toe in de fles
    Ben
    Ben

  • Robby

    Ik ga deze morgen brouwen, omgerekend naar 26 liter.
    Gist wordt vervangen door een kveik gist die subtiele fruitige tonen van sinaasappel en citrus heeft. De uitvlokking is zeer hoog en produceert heldere bieren zonder de nood aan filtratie of hulpmiddelen.
    Ik hou jullie op de hoogte.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten