40 liter brouwrecept van mijn Westmalle Tripel kloon recept. Inmiddels meerdere keren gebrouwen. Net als de Westmalle een droge, heldere tripel van 9,5%.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
2,8 liter per kg | spoelen tot sg 1068 | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1078 | 1010 | 9,5% | 40 | 24 |
Temperatuur (°C) | 62°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 45min | 20min | 5min |
Als het wort 22 graden is Wyeast 3787 toevoegen. 9 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.
Joeri Postma
Tof recept! Deze wil ik zeker ook gaan brouwen. Heb je ook wel eens witte kandijsuiker overwogen voor dit recept?
Max
Zeker heb ik dat wel eens gedaan zeer de moeite waard
Bram
Interessant recept!
Vraagjes: Hoeveel gram gist heb je gebruikt op deze 40L?
Heb je nog bottelgist gebruikt?
Als ik naar andere recepten kijk lijkt je hopgifte hoger dan gemiddeld, klopt dat? En wat is hier de reden van?
Alvast bedankt.
Groet, Bram
Joeri
Hoi Bram, ik reageer alvast even omdat ik ook wel eens met Max brouw. Als bottelgist is hier Safbrew S-33 gebruikt. Dit zijn zakjes van 11,5 gram en werken erg goed als bottelgist.
De Wyeast 3787 verkopen ze in 125 ml zakken. Dit kun je toevoegen, maar je kunt hier ook een giststarter van maken of eventueel 2 zakken van gebruiken.
Wat betreft de hop hoeveelheid zul je even op een antwoord van Max zelf moeten wachten 🙂
Dany
Heb deze gisteren gebrouwen, hij voldoet nu al. Top recept.
Brummer
Hallo, Zo heel lang brouw ik nog niet op deze manier en normaal gesproken zie ik recepten waarbij staat hoeveel maischwater en spoelwater ik nodig heb. Maischwater kan ik nog berekenen maar hoe bereken ik de hoeveelheid spoelwater? Het lijkt mij lastig om constant te moeten meten om de sg van 1068 te bereiken.
Max
Ga maar uit van zo’n 30 liter ongeveer
Ik filter in drie stappen.
Dus als ik zo’n 20 liter spoelwater gebruikt heb meet ik pas voor het eerst sg. En dan beslis ik hoe veel verder er bij te doen.
Ps : de brewbear app kan je hier bij helpen
Hazen
Hoeveel gram gist heb ik nodig als ik 40 liter ga bottelen 10 ml suikerwater van 2.4 gram + ??? Hoeveel gist
Ad
Ik mis bij de hop het percentage alfazuur. Kan deze erbij vermeld worden ?
Bij voorbaat dank.
Joeri
Degene dit dit recept heeft aangeleverd heeft geen percentages bijgevoegd. Je kunt voor je eigen recept de hoeveelheid bitterhop zelf berekenen. Dit kan via deze handige tool.
Paul
Heeft iemand van jullie wel eens geprobeerd om het gist residu uit een Westmalle Triple flesje op te kweken en te gebruiken of wordt er tegenwoordig een speciaal bottelgist gebruikt en niet het gist uit de hoofdvergisiting?
Menno
Mooi recept, het zit nu op fles, echter heb ik geen bottelgist gebruikt en de hergisting start niet. Afwachten of is het pech?
Joeri
De hergisting op de fles kun je niet makkelijk waarnemen. Zorg dat de flessen op circa 18-24 graden staan en over een week probeer je er een. Mocht er helemaal geen koolzuur op zitten kun je de flessen openen en een zakje bottelgist (S-33 bijv) voorzichtig verdelen over de flessen. Dan opnieuw doppen, goed schudden en opnieuw geduld hebben 🙂
Herman
Je kunt eenvoudig gist opkweken uit een flesje Westmalle Tripel, doe het zelf regelmatig. Verse flesjes haal ik bij de AH, deze zijn vaak net gebotteld en zeer snel actief.
ilse
Welke Pils Mout is er gebruikt ?
En zijn er hopbloemen of hopkorrels gebruikt ?
Gerjo
Hoi allemaal. Ik maak deel uit van een groep vrienden die binnenkort willen gaan starten met brouwen. We gaan gebruik maken van de Easybrew SB60P automatische brouwketel + koeler. We willen beginnen met dit recept van de Westmalle Tripel. We zitten even met het omrekenen van het recept naar de 60 liter brouwketel. Iemand al ervaring met deze ketel?
Peter Weerwag
Goedendag,
Ik heb een vraag over het kristalsuiker.
Moet dat al bij de moutstort worden toegevoegd?
Groetjes,
Peter
Joeri
Suiker kun je het beste 10 tot 15 minuten voor het einde van de kook toe voegen.
Bjorn
Wat is de reden dat er geen koriander gebruikt is bij het recept van de tripel?
Normaal wordt dit wel gedaan bij een tripel
Christiaan
Netjes alles gevolgd. 15 bril voor kook.
14 L Maisch water
7 L spoel.
Eind sg 1100 en ongeveer 12L….
Hoe dan?
Joeri
Als je van plan was om dit 40 liter recept te brouwen dan heb je veel te weinig liters gebruikt. Tussen het spoelen door is het belangrijk om je SG te meten. A.d.h.d. kun je je liters aanpassen. Dit wordt steeds makkelijker als je meer recepten hebt gebrouwen.
Jock
Beste Joeri
Jouw recept is voor 40 liter. Ik wil graag 20 liter brouwen. Kan ik de hoeveelheden ingrediënten dan gewoon door twee delen ?
Joeri
Zeker!
Sven
Hoi Joeri,
Ik heb het recept omgerekend maar 20 liter. Klopt het dat ik dan de hoeveelheid mout (9,23 kg) deel door 2. Dus 4,615 kg maal 2,8 is 12,922 liter maischwater. En dit na het maischen spoelen tot SG 1068?
Joeri
Klopt bijna 🙂 De gerstevlokken moet je ook mee rekenen als stort. Belangrijk om wel goed SG te meten tijdens het spoelen om zo controle te houden over je SG voor het koken.
Leonie - zolderbrouwsels
Ha Joeri, deze ga ik volgend weekend proberen! Begrijp ik goed dat de suiker pas toegevoegd hoeft te worden bij het koken (waardoor je bij het meten van de SG bij het spoelen nog geen suiker hebt toegevoegd).
En ik gebruik eigenlijk nooit bottelgist. Begrijp ik uit de reacties goed dat jij dit jij dit alleen doet als de nagisting niet op gang komt?
Joeri
Klopt, suiker kun je de laatste 10min mee koken. Ik gebruik zelf op het moment ook geen bottelgist. Succes volgende week!
Johan de Haan
Hoi allemaal, erg leuke reacties gelezen maar geen reacties van het eind resultaat.
Wie ??
Ben
Alles staat nu 10 dgn in de klimaatkast .
Ik meld me weer
Ben
Ben
Vraagje
Ik heb toen de wort 22 graden was wayeast 3787 toegevoegd en in de klimaatkast gezet 10 dgn geleden
Ben nu even de weg kwijt : had ik moeten bottelen of zeg je laat 3 wkn staan bottel dan en voeg evt suiker toe in de fles
Ben
Ben