Traditionele Weizen. Gebrouwen met Wyeast 3068 Weihenstephan. Hoofd en nagisting op circa 22 graden verlopen. Alcoholpercentage is uiteindelijk op 5,9% gekomen. Iet wat hoog voor een Weizen maar daardoor wel lekker vol 🙂 Doordat een Weizen troebel hoort te zijn kun je dit bier ook nog mooi brouwen bij warmer weer.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
10 liter | 6 liter (78°C) | 70min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1055 | 1012 | 5,8% | 15 | 14 |
Temperatuur (°C) | 44°C | 50°C | 63°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 10min | 10min | 30min | 25min | 5min |
Vergisting: Wyeast 3068 op 22°C gedurende ongeveer 8 dagen. Daarna overgeheveld en vervolgens een dag of 7 koud gezet (lageren). Bottelen met 8 g/l suiker en ongeveer 2,5 week laten vergisten op circa 21°C.
Bertus Pils
Ik heb hem gebrouwen met de Wyeast 3868. Daar krijgt die een wat romigere smaak van. Ook een heel fijn resultaat geworden. Aanradertje.
Ben
Ik heb nu 2 batches gebrouwen, staan nu te wachten in de reeds gebottelde flesjes op ongeveer 20*C, 22*C gaat niet lukken.
Toch achteraf de vraag hoe koud je je bier gezet hebt na het hevelen.
Ben enorm benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Het jongbier smaakte al goed.
Joeri
Geen idee meer… Ik brouw deze weizen vaak in het voorjaar dus zal een graad of 10 zijn. Voordeel van de weizen is dat hij troebel hoort en je juist de gistsmaak wilt proeven dus heel koud (lageren) is niet nodig. 20 graden voor de hergisting op fles is perfect!
Jan
Adviseer je wel of niet om te lageren?
Joeri
Wel lageren. Al is het maar kort.
van Gils
Bij het opschalen met factor 2. Is het dan aan te raden om het spoelwater ook met factor 2 te vermenigvuldigen. Of werkt dat toch anders?
Joeri
In principe wel. Het rendement van de ene brouwinstallatie kan echter verschillende dan dat van een ander. Sommige brouwers berekenen dit middels software. Naarmate je meer recepten brouwt in je eigen installatie kun je a.d.h.v. je kilo’s stort, liters water en je verdampingsgraad dit goed inschatten.
van Gils
Tja, ik begin een beetje een idee te krijgen hoe het met onze installatie gaat met één recept. En heb het idee dat naarmate je op schaalt in hoeveelheden je niet altijd evenveel vocht verdampt, dus dat je wat minder vocht nodig zou hebben. Maar wellicht is dit nagenoeg verwaarloosbaar. Bedankt voor de reactie!
Pieter
Nou het ging weer lekker een dikke 3% procent alcohol heb zeker iets verkeerd gedaan 😢
Joeri
Je gaat mooi mee met de lage alcohol hype Pieter 😉 Dit kan veel oorzaken hebben, te veel water, te weinig ingrediënten, maischschema niet op orde etc. Alles goed monitoren opschrijven en blijven proberen!
Pieter
200 gr suiker oplost en voorzichtig erbij gedaan waterstof ging weer werken ben alleen benieuwd of het lukt op de alcohol perc. te meten.
Boy
Dank voor dit recept!
Ik heb de Viennamout vervangen door Pale Ale mout, en voor de vergisting korrel gist WB06 gebruikt. Vergisting gestart op 17 graden, elke dag 0.5 verhoogd tot 19.5. Week laten staan en daarna nog 2 weken op 20.5. Wat een geweldig bier is het geworden. Handige site dit met makkelijk leesbare recepten!
Laurens
Hoi! Ik wil voor het eerst adhv een recept een brouwsel maken (dus geen brouwpakket met alle ingrediënten en een gebruiksaanwijzing erbij). Wat wordt er bedoeld met een dag of 7 koud zetten. Wat is de definitie van koud in dit geval 🙂
Joeri
Koud zetten is lageren. Tijdens het lageren (rijpen) klonteren de gistcellen en andere stoffen samen en zinken ze naar de bodem. Hierdoor wordt je bier helder(der). Hoe lager de temperatuur hoe beter maar niet iedereen heeft de luxe om zijn brouwvat in de koelkast te zetten.
Jordy Smit
Hoi,
Ik ben van plan dit recept te gaan brouwen, maar er staat niet hoeveel gist er uiteindelijk bij moet. Weet iemand hoeveel het moet zijn? Ik heb het recept maal een factor 1,3 gedaan.
Bij voorbaat dank!
Joeri
Hoi Jordy, op de gistverpakkingen staat aangegeven voor hoeveel liter het is. Zo kun je zelf bepalen of je aan 1 zakje genoeg hebt of dat je er meer nodig hebt.
Michael
Met het hoppen is de totale tijd 95 minuten? Dus 75 minuten de eerste hop meekoken of pas na 75 minuten de hop meekoken??
Joeri
Totale kook is 75 minuten. De eerste hopgift voeg je toe bij de start van het koken.
Dennis
Hallo Joeri,
Wij willen 20 liter brouwen van jouw recept klopt het dan dat we van alles 2x nodig hebben of gaat het proces dan verkeerd? (vraagt een amateur brouwer)
Ik zie je reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Dennis
Joeri
Correct! Behalve je gist. Die voldoet ook voor 20liter
Jessy
Gister 20L van dit biertje gebrouwen.
Echter zal ik ergens iets fout gedaan hebben.. Begin SG kwam uit op 1032.
Dus waarschijnlijk wordt het een weizen van rond de 3%.
Benieuwd hoe die smaakt!
Walter
Hoy Joeri, ik wil vandaag de weissen stefaner bier brouwen, moet er geen suiker toegevoegd worden?
Op het einde van de kook? En zo ja hoeveel? Het nl niet in het recept
Groet Walter
Joeri
Klopt. Geen suiker in dit recept. Als dat wel het geval is staat dit bij ingrediënten. Succes vandaag!
Walter
Dank je wel Joeri,
Ik ben nuaan de laatste 30 minuten kook toe ik laat je weten hoe het geworden is
Willem
Moet je ook suikerwater toevoegen als je het in een gistvat stort? Zo ja, hoeveel doen jullie?
Joeri
In dit recept is geen suiker toegevoegd.
Theo
Ik had perongeluk amber mout gebruikt i.p.v. vienna maar het is er nog goed uitgekomen helaas begin sg niet kunnen meten omdat mijn meting in stukken was gevallen D’;
remon
Duurt de hoofdgisting in dit recept ca.8 dagen en daarna nog een week nagisten op 22c op vat?
Joeri
Nagisten is na het bottelen. Daarvoor lager je op het vat. Dit deel van het recept dient als leidraad. De vergisting is pas klaar als de activiteit meerdere dagen stil ligt en het behaalde eind SG is gecontroleerd.