Weizen

( 0 out of 5 )
Loading...
weizen bier brouw recept
  • 1057Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Traditionele Weizen. Gebrouwen met Wyeast 3068 Weihenstephan. Hoofd en nagisting op circa 22 graden verlopen. Alcoholpercentage is uiteindelijk op 5,9% gekomen. Iet wat hoog voor een Weizen maar daardoor wel lekker vol 🙂 Doordat een Weizen troebel hoort te zijn kun je dit bier ook nog mooi brouwen bij warmer weer.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd Begin SG Eind SG Alc. IBU
10 liter 6 liter (78°C) 75min 1056 1012 5,9% 15

Maischschema

Temperatuur (°C) 44°C 50°C 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 10min 10min 30min 25min 5min

Ingredienten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 3068 op 22°C gedurende ongeveer 8 dagen. Daarna overgeheveld en een dag of 7 koud gezet. Bottelen met 8 g/l suiker en ongeveer 2,5 week laten vergisten op circa 22°C.

Reacties (8)

  • Bertus Pils

    Ik heb hem gebrouwen met de Wyeast 3868. Daar krijgt die een wat romigere smaak van. Ook een heel fijn resultaat geworden. Aanradertje.

  • Ben

    Ik heb nu 2 batches gebrouwen, staan nu te wachten in de reeds gebottelde flesjes op ongeveer 20*C, 22*C gaat niet lukken.
    Toch achteraf de vraag hoe koud je je bier gezet hebt na het hevelen.
    Ben enorm benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Het jongbier smaakte al goed.

    • Joeri

      Geen idee meer… Ik brouw deze weizen vaak in het voorjaar dus zal een graad of 10 zijn. Voordeel van de weizen is dat hij troebel hoort en je juist de gistsmaak wilt proeven dus heel koud (lageren) is niet nodig. 20 graden voor de hergisting op fles is perfect!

  • Jan

    Adviseer je wel of niet om te lageren?

    • Joeri

      Wel lageren. Al is het maar kort.

  • van Gils

    Bij het opschalen met factor 2. Is het dan aan te raden om het spoelwater ook met factor 2 te vermenigvuldigen. Of werkt dat toch anders?

    • Joeri

      In principe wel. Het rendement van de ene brouwinstallatie kan echter verschillende dan dat van een ander. Sommige brouwers berekenen dit middels software. Naarmate je meer recepten brouwt in je eigen installatie kun je a.d.h.v. je kilo’s stort, liters water en je verdampingsgraad dit goed inschatten.

  • van Gils

    Tja, ik begin een beetje een idee te krijgen hoe het met onze installatie gaat met één recept. En heb het idee dat naarmate je op schaalt in hoeveelheden je niet altijd evenveel vocht verdampt, dus dat je wat minder vocht nodig zou hebben. Maar wellicht is dit nagenoeg verwaarloosbaar. Bedankt voor de reactie!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten