Tripel Karmeliet Kloon

( 0 out of 5 )
Loading...
Tripel Karmeliet Kloon brouw recept
  • 1075Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Na flink wat research voor een goed Tripel Karmeliet brouwrecept ben ik uiteindelijk wat afgewijkt in mijn doel om de perfecte Karmeliet te brouwen. Het recept is hier en daar ontstaan vanuit eerder gebrouwen tripels en Tripel Karmeliet kloon recepten die ik online heb gevonden. Het resultaat heeft me echter verbaasd. De mooie kruidige aroma’s van de Saaz hop en de koriander, de romige smaak van de gebruikte haver en de zoete, fruitige tonen van de oranjeschil maken het een bijzonder tripel. De kardemom is aanwezig maar zeker niet overheersend.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
10,5 liter 6,4 liter (78°C) 70min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1075 1015 8,8% 29 18

Maischschema

Temperatuur (°C) 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 40min 25min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C gedurende ongeveer 2,5 week. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 12°C. Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19,5°C.

Reacties (83)

  • Ronnnie

    Wanneer suiker toevoegen en waarom bij karmeliet tripel recept. BVD R de Weerd

    • Joeri

      Suiker is op 10 minuten voor het einde van de kook toegevoegd. Door het toevoegen van suiker verhoog je je alcoholpercentage en hou je je bier wat dunner (doordrinkbaarder) dan wanneer je je hoeveelheid graan ophoogt.

  • Peter

    Recept ziet er goed uit, ik ga deze as zaterdag brouwen. Heb al 3x eerder een poging ondernomen om een Karmeliet te maken maar was nooit 100% tevreden. Ben benieuwd !

  • Ronnie

    Bedankt voor de reactie. Mvg Ron

  • Gerard

    Ziet er smaakvol uit! Heb wel een vraag over het gebruik van de kruiden en de vergisting. Ga je bij koriander uit van hele zaden of de poedervorm? In geval van de zaden, moet je die dan kneuzen of zo? En bij Kardemon spreek je over twee pitjes op 50 liter, maar dit is een recept voor 10 liter. Hoe moet ik dat zien?
    En is de periode van 2,5 week vergisting inclusief het hevelen na 8 dagen, en daarna lageren en doe je dit dan in het zelfde vat? Dus niet nogmaals hevelen?
    Tot nu toe alleen kant-en-klare pakketten gedaan, maar wil me verder bekwamen. Heb dus nog veel te leren 🙂
    Groet, Gerard.

    • Joeri

      Leuk dat je de stap maakt naar brouwen met echte ingrediënten. Ken je het boek verander water in bier van Adrie Otten? Hier staan heel veel bruikbare tips in over het algehele brouwproces.

      Ik gebruik zelf altijd Koriander korrels. Deze kun je middels een vijzel pletten voor je ze toevoegt aan de kook. De kardemom voeg je toe naar smaak. Gewoon beginnen met een pitje per 10 liter en alles opschrijven tijdens het brouwen. Sommige brouwers bakken het peultje eerst licht in een pan alvorens de pitjes eruit te halen.
      De duur van de vergisting wordt bepaald door veel factoren. Belangrijkste is dat je pas gaat lageren wanneer je bier helemaal is uitvergist. Lageren kan in het zelfde vat.

  • Martin

    Hoi. Ook deze gemaakt van de week. Mis de +/- 52gr. Stap. Viel in mijn geval op dat ik nu erg veel eiwit vlokken had. Erg troebel wort overgehouden. Helaas de beging sg ook niet gehaald. Maar dat ligt niet aan het recept. Ga met aantal veranderingen nog eens proberen. Ivm mijn rendement slecht was. Gr. M.

  • Gerard

    Dank voor je reactie. Groet, Gerard.

  • Erjan

    Moet de Magnum 75min worden gekookt en de Saaz maar 5min?

  • Erjan

    Ik lees in één van de reactie dat de stap van 52 graden mist. Klopt dit?

    Ik zie namelijk havervlokken staan, volgens mij moest dit inderdaad op een temperatuur rond de 50 graden. Daarnaast ben ik benieuwd wat je met de havervlokken hebt gedaan. Geschroot? Nog even voor gekookt? Of gewoon zo erin?

  • h de rechter

    er wordt steeds gesproken over een temp van 52 graden. ik zie in het recept niks over deze temp. de hop moet die in een hop zak. kan de oranje schil gewoon los er bij gedaan worden. De kardemon pit moet die in een zakje? Kan iemand nog eens uitleggen wat te doen met de havervlakken. na het koken alles toevoegen of laten uitlekken??

    • Joeri

      Er wordt door sommige brouwers ook gewerkt met een 40ºC stap van 20 minuten wanneer er wordt gebrouwen met havervlokken. Deze maischstap zorgt ervoor dat de gomstoffen afgebroken worden om troebelheid of filterproblemen te voorkomen. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.

      Er wordt ook gesproken over dat het 30min vooraf koken van de havervlokken weinig verschil oplevert met het direct toevoegen van de havervlokken in het maischschema.

      Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen van andere brouwers…

  • D irk

    Hallo , deze site pas ontdekt en heel nuttig. Sinds enkele jaren aan het brouwen met m’n broer en nog steeds leren we bij. Op deze site veel beginners (en dat zijn wij ook)vragen waar ik (wij) van leren.
    Een boek geeft ook info maar deze info komt beter door(waarom weet ik niet)

  • Be

    Mooi recept maar heb na de 72 graden staat de begin sg van 1072 niet gehaald.
    Met jodium test verkleuring naar paars/zwart.
    Ga het komende week nog een keer proberen met wat aanpassingen.
    Of heeft iemand nog een suggestie

    G
    Be

  • Ronny

    Hoi,

    Wij (Huisbrouwerij Vergist) gaan hem as zondag maken.

    Voor de gist ga ik een vervanger zoeken, Wyeast 3787 is momenteel slecht verkrijgbaar.
    Bedankt voor het recept !

  • Richard

    Hallo Joeri , heb je ook een korrelgist als alternatief voor de door jou gebruikte gist. Ik heb zelf ook weleens een poging gedaan om een karmeliet te brouwen en toen gebruikte ik Styrian Golden voor de hoptoegift.

    • Joeri

      Hoi Richard, bedankt voor de tip! Je zou de Fermentis SafAle S-33 kunnen proberen. Ikzelf gebruik deze gist vaak voor de hergisting op fles maar hij is ook prima te gebruiken voor de hoofdvergisting. De Fermentis Safbrew T-58 wordt soms ook genoemd als goede vervanger.

  • Bert

    Dag Joeri,
    De suiker die je gebruikt, is dat witte kristalsuiker of witte kandijsuiker?

    • Joeri

      Hoi Bert,

      Ikzelf heb witte kristalsuiker gebruikt. Heb overigens ook goede ervaringen gehoord met het gebruik van witte kandijsuiker.

  • Jesse

    hoi, hoeveel gist moet ik gebruiken? en wat is een goed alternatief gist?

    • Joeri

      Hoeveelheid gist is afhankelijk van je hoeveelheid liters en SG. Op de verpakking van je gist staan indicaties. Alternatieve gist staat vlak boven je reactie 😉

  • De Wever Marnix

    Is een mooi recept heb het gemaakt en bijna op fles,maar ruikt en smaakt al lekker!Ik ben voor 20 l gegaan dus alles gewoon verdubbeld,gist heb ik de T 58 gebruikt en top alles goed vergist,!juist bij het spoelen duurt het iets langer door de havervlokken,slipt wat dicht maar met geduld lukt het wel!En nu lageren op fles,laat iets weten (de smaak dan)

  • Jocko

    Beste Joeri,

    Wij hebben vandaag dit recept (de Tripel Karmeliet Kloon) gemaakt. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat. Wat ons wel verbaasde was dat we ipv 20 liter, maar 10 liter overhielden. Wat hebben wij verkeerd gedaan?

    • Joeri

      Spannend Jocko! Dat is even een tegenvaller zeg en het wordt waarschijnlijk nog vervelender op het moment dat je hem gaat proeven 😉
      Je vraag is lastig te beantwoorden. Het kan veel oorzaken hebben. Op welk begin SG ben je uitgekomen?

  • De Wever M

    Hallo hier ben ik terug en recept gemaakt en geproefd,is heerlijk van smaak en de kruiden zitten ook goed!Heb wel wat gist T 33 op fles gedaan en is beter!ondertussen al terug eentje gemaakt,terug 20l !Is aanrader om te maken 👍hmm heerlijk bier 🍺!

  • Cor

    Alles voor dit recept vandaag binnen gekregen.
    Volgende week brouwen.

  • Bas

    Dag allemaal,
    Volgende week gaan we starten met brouwen en we willen nu alles bestellen. Wat wordt bedoeld met ‘wat extra bottelgist’? Is dat gewoon T-58? Of wordt er wat anders gebruikt? We horen graag!

    • Joeri

      Hoi Bas. Niet iedere brouwer brouwt op dezelfde manier. Sommige brouwers gebruiken wat extra gist tijdens het bottelproces, sommige brouwers niet. Ikzelf voeg altijd een zakje S-33 toe aan mijn 50L recepten. Dat is voldoende om de toegevoegde bottelsuikers te laten vergisten. Wanneer je minder brouwt kun je minder gist gebruiken maar het kan ook niet zo veel kwaad als je wat meer gebruikt. Belangrijkste is dat je alles goed laat mengen en dat je zeker dat je je eind SG hebt bereikt. Check deze pagina voor wat meer info.

  • Johan Smet

    Hey Joeri,
    fantastisch dat je jou recept zo met ons wil delen !
    Ik ga zaterdag jou recept uitproberen voor de eerste maal met mijn nieuwe grainfather .
    Vroeger wel wat gebrouwen met paketten maar dit lijkt me veel prettiger .
    Ik heb jou recept al verschillende keren overlezen om alles wat te begrijpen want er komen veel nieuwe dingen bij voor mij .
    Hopelijk lukt het , nogmaals dank en ik hou jullie op de hoogte .
    groeten
    Johan

    • Joeri

      Leuk om te lezen Johan. Heel veel succes aankomend weekend met je nieuwe speelgoed!

  • Marnix.de.wever

    Thanx Joeri ,een mooi en lekker biertje super 👍

  • Bas

    Ha Joeri,
    We zijn lekker aan het brouwen geweest en nu staat het mooi te gisten, alleen ik snap jouw gistschema niet helemaal goed. Is het als volgt:
    8 dagen vergisten in een vat.
    Na 8 dagen overhevelen naar een lagervat.
    Dan nog +/- 8 a 9 dagen laten staan in dat vat op 12 graden.
    Daarna bottelen.
    Of is het:
    8 dagen vergisten in het ene vat, dan overhevelen naar een nieuw vat en dan nog 8-9 dagen laten staan op 22 graden?

    Daarna lageren en dan nog 7 dagen laten staan op 12 graden en dan bottelen?

    Alvast bedankt voor je reactie.
    Ik heb gisteren trouwens wat geproefd, smaakt al goed!

  • Harry

    Hallo Bas en Joeri
    Ik ga dit weekend dit biertje brouwen en zit met de zelfde vraag als jij Bas, heb je inmiddels een antwoord of is het je al duidelijk ?
    Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C gedurende ongeveer 2,5 week. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 12°C. Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19,5°C.

    Ik lees het zo: de vergisting duurt 2.5 week, waarvan binnen 8 dagen overhevelen in een ander vat.
    daarna lageren voor een week op 12 graden = totaal 3.5 week en daarna nog 3 weken op de fles.

    ik hoor graag van jullie bedankt!!

    • Joeri

      Het vergistingsschema is als leidraad. Je gist bepaalt zelf hoe het loopt en wanneer wat moet gebeuren. Niet iedere brouwer hevelt over. Verdiep je er maar eens in.
      Lageren doe je pas als je vergisting helemaal is afgelopen. Als je dit niet doet en je gaat bij het bottelen nieuwe gist en suiker toevoegen dan kunnen daarna je flessen knallen! Zorg dat je het proces dus goed monitort 🙂

  • Maartje

    Klopt het dat je maar 5.8 + 15 = 20.8 gram hop gebruikt?
    In het voorgaande westmalle trippel recept kom ik uit op 62.5 gram hop in totaal voor 10 liter.
    Ik ben zelf van plan om 20 liter te brouwen met 30 gram magnum en 95 gram Saaz. Of is dit te veel?

  • Jan

    Mijn havervlokken zijn niet voorradig is er een alternatief dat ik zou kunnen nemen.

    • Joeri

      Daar heb ik geen ervaringen meer. Wellicht een andere brouwer? Ik zie wel dat de havervlokken bij unibrew-nederland op voorraad zijn.

  • Ben

    Havervlokken kan je ook uit de supermarkt halen, of zo’n reform winkel

  • jan

    hoe bereken je de gist voor de her gisting op fles. ik heb 16 liter in mijn kuip. ik kwam op iets van een 0.75g uit voor de her gisting. op de verpakking zeggen ze 2-5 gr de hl das dus 1000 liter of zit ik er compleet naast.
    op de verpakking van de s 33 en t 58 zeggen ze 11.5 gr voor 20 tot 30 l wort

    dit is de beschrijving van op brouwland van de t58
    Bovengist voor het brouwen van continentale bierstijlen. Zorgt voor esters en geeft een peper- en kruidig aroma aan het bier. De esters zorgen voor de complexiteit en de fruitigheid in het bier.

    sedimentatie: middelmatig
    einddensiteit: hoog
    gistingstemperatuur: 15-20°C
    aangeraden dosis: 11,5 g voor 20-30 l wort
    kan ook worden gebruikt voor hergisting in de fles: 2,5 – 5 g / hl

  • Ron Everaerts

    Op 25 juli deze tripel gebrouwen en vandaag overgeheveld. Start SG was 1074 en na een week zit ik op 1024. Dit is het 3e bier wat ik zelfstandig brouw en heb van de fouten bij de eerste 2 keer al veel geleerd. Brouw nog ouderwets in kookketels op gas maar heb wel van een koelkast een vergisting kast gemaakt.

    • Joeri

      Goed bezig Ron! Ik brouw al wat langer maar ook ‘gewoon’ ouderwets op gas 🙂

  • Pieter

    Hallo Joeri, heb je zwarte of groene kardemom gebruikt? 1 peultje lijkt me zo weinig in het laatste geval.

    • Joeri

      Kardemom moet je heel voorzichtig gebruiken. Je gebruikt de groene (peul) kardemom en daar 1 zwart pitje van op circa 10-20 liter.

  • Jasper

    Hallo Joeri,

    Ik heb momenteel niet de ruimte en apparatuur om te lageren op 12°c. Kan ik deze stap overslaan en gewoon langer laten staan op kamertemperatuur, of verhuis ik dan beter het vat naar de kelder waar het dichter bij de 12°c zal zijn?

    • Joeri

      Lageren is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het bier. Niet alleen vanwege het klaren. Ik zou altijd lageren. Zeker nu de nachten kouder worden is een kouder plekje in huis of garage altijd wel te vinden. Succes!

  • Jonny

    De laatste tijd vind ik de tripel karmeliet iets té veel kardemonsmaak hebben. Is dat jullie ook opgevallen?
    Vandaar dat ik het zelf wil gaan maken/imiteren. Vraagje aan Joeri: gebruik je ongeveer net zoveel kardemon als het “origineel”?

    • Joeri

      Ik moet bekennen dat het alweer een tijdje geleden is dat ik een Karmeliet heb gedronken dus dat durf ik niet te zeggen. De kardemom is in dit recept aanwezig maar zeker niet overheersend.

  • Dieter

    Kun je de opgeloste suiker bij het bottelen gewoon toevoegen in de bottel emmer en hier wat korrelgist over heen strooien en voorzichten doorvoeren? Of moet je hier een starter voor maken?

    • Joeri

      Zoals je omschrijft is voldoende. Voor het bottelen hoef je geen giststarter aan te maken. Zorg er wel voor dat je steriel werkt. Je kunt in plaats van roeren ook via je bottelkraan een paar keer een steriel pannetje vullen en terug gieten in je bottelvat.

  • Christian

    Hé goedemorgen even een vraagje als ik dit recept wil maken voor 20 liter heb ik dan 2 wyeast zakjes nodig of niet
    Gr Chris

    • Joeri

      Wyeast is bij dit recept goed voor circa 25 liter. Er boven is het verstandig om meer gist te gebruiken.

  • Wilma

    Getracht je recept te volgen,maar wat aanpassingen gedaan. Had geen magnum dus heb ik simcoe van13% alpha gebruikt en Mangrove Jack M33 gebruikt De havervlokken geweekt maar gelijk met andere grondstoffen gestort, gaf wel veel schuim. Verder geen problemen begin sg was 1070 en alles stat nu lekker te borrelen sinds 14-02-2021. Ik ben benieuwd wat het eind sg gaat worden en natuurlijk de smaak, kom ik later nog wel op terug ( o ja kardemom iets meer gebruikt omdat het al wat ouder was) Brouw met grainfather.

  • Walter

    Hoy Joeri, ik wil morgen voor de eerste keer tripel karmeliet brouwen, ik zag dat er op de vraag van Erjan geen antwoord.,ik heb de zelfde vraag,
    Moet de magnum 75 minuten koken? En de saaz 5 minuten bvd Walter

    • Joeri

      Klopt Walter! Het aantal minuten dat staat aangegeven is het aantal minuten dat je de hop meekookt. 75min is dus de gehele kook en bij 5min voeg je de hop de laatste 5 minuten van de kooktijd toe.

  • Walter

    Dank je wel Joeri, morgen voor het eerst in mijn nieuwe brewmonk jou recept maken, laatst nog een pakket begin saisson gebrouwen prima biertje geworden, dus hopelijk gaat deze trippel karmeliet ook goed komen groet Walter

    • Joeri

      Supervet! Wat voor Brewmonk heb je? Succes alvast voor morgen!

  • Walter

    Brewmonk 20 liter, 30 liter inhoud dus ik kan 20 liter wort koken

  • Hielke

    Hallo Joeri,
    Afgelopen maand jouw recept gebrouwen met een Brewmonk(50Ltr). Kwam precies uit op de begin SG, eind eind SG was ook prima. Eigenlijk jouw recept gedubbeld voor 20 liter. Alleen de kardamom iets verhoogd. Het is een heerlijk biertje geworden.

  • cor Berkhout

    HalloJoeri,
    Leek mij netjes om een feedback te geven op deze mooie site.

    Woensdag 7 april 20 liter van deze tripelkloon gebrouwen.
    Begin sg 1072. Het leek erop dat de wyeast 3787 afgelopen zaterdag zijn/haar werk had gedaan, maar ging zondag prompt weer verder met een blup/35 sec.
    Wordt vervolgd.
    Cor

  • cor Berkhout

    Heeft 16 dagen vergist, 2 weken gelagerd.
    2 weken op fles.
    Het is een mooie tripel geworden.
    Tinten van drop, koffie , citrus.
    En bij de afdronk zelfs een vleug laurier.

    Bedankt Joeri, ga dit recept zeker weer brouwen.
    Groet Cor

  • Ronnie

    Hallo. Heb deze tripel eind april gebrouwen. Nu 5wkn op de fles. Moet zeggen een verrassend biertje. Misschien iets te veel kardemom, maar niet vervelend. Had een begin sg van 1082. Bleef stokken op 1018. Heb ‘m nog een weekje laten staan voor het logeren. Is toch nog goed gekomen . Qua smaak zeker voor herhaling vatbaar.

  • Theo

    Dag soortelijk gewicht begin was 1071 nu na 10 dgn 1021 zakt niet verder .
    Kan ik lageren en dan bottelen met dit soortelijk gewicht?

    • Joeri

      1021 lijkt me wat hoog. Een vergisting van 10 dagen kan ook wel wat kort zijn. Bij twijfel kun je zuurstof toevoegen door bijv over te hevelen.

  • Theo

    Als ik deze tripel brouw zonder te spoelen heb ik dan meer mout nodig ? En hoeveel dan ongeveer?

  • Theo Noot

    Beste,

    Hoeveel bottel gist toevoegen en wat voor een gist is hier geschikt voor ?
    Zelf altijd met eenvoudige kleine suikerklontjes gebottelt maar dit word mijn eerste tripel.

    • Joeri

      Ik gebruik zelf al enige tijd geen bottelgist meer. Je vergisting op de fles duurt hierdoor wel iets langer. Voorheen gebruikte ik op 50 liter een half zakje S-33.

  • Theo

    Bedankt!
    Deze week begin iket brouwen 👍🏼

  • Maarten

    Hoi Joeri,
    Deze in november 30 liter gebrouwen, het is een heerlijk biertje geworden.
    Bedankt!

  • Oscar Boere

    Beste Joeri,
    Ik heb 24 liter Karmeliet naar jouw recept gebrouwen met mijn Bulldog. Het is een heerlijk biertje geworden, iets gekruider dan het origineel.
    Hartelijk dank voor het delen van dit recept!

  • maurice

    hallo joeri
    heb je hopbellen gebruikt of pellets? of maakt dat geen verschil?

    • Joeri

      In dit recept zijn hopbellen gebruikt. Pellets kunnen uiteraard ook. Daar heb je ongeveer 90% van nodig t.o.v. de hopbellen.

  • Hans

    Ha Joeri,
    Gisteren jou recept gebrouwen 20l.
    Ben begonnen met alleen de haver op 40graden 20 min. Heb iets te zuinig gespoeld (ca 6l) waardoor ik na koken op 18l totaal uit kwam. Had dus iets meer mogen zijn. Begin sg=1082. T58 gist erop.

  • Frank van Hal

    Hoi Joeri, je kunt in plaats van T58 ook de M05 van Mangrove Jack gebruiken. Als je deze gebruikt bij een lage vergistingstemperatuur dan heb je de koriander en sinaasappelschil helemaal niet nodig.

  • Roy

    Goedenavond,

    Ik ga a.s. donderdag dit recept brouwen! Even benieuwd wanneer je idealiter de kruiden toevoegt. In dit recept 10 minuten voor het koken is afgerond?

    Alvast bedankt!

    • Joeri

      Koriander en kardemom voeg je de laatste 10min van de kook toe en de oranjeschil de laatste 3min. Succes!

  • geert-jan

    hallo ik heb mijn batch nu in mijn lager vat zitten. ik heb hem geproefd maar ik vind te bitter verbeter dit nog?
    volgens de berekeningen van brewfather komt mijn IBU uit op 28!
    ik had wel ge zien dat ik de suiker de gehele tijd mee gekookt heb! zag later dat het 10 min mee gekookt moest worden kan dat kwaad?

    zondag gaat hij de fles in

    • Joeri

      Het jonge bier heeft altijd een bitterdere smaak dan wanneer je bier na de vergisting op fles gerijpt is. Dit zal af gaan vlakken. Door je suiker langer mee te koken kan hij gaan karameliseren en zal het je bier een donkerdere kleur geven. Het zal de smaak ook wat beïnvloeden.

  • Theo

    Ik heb dit recept aangehouden alleen met kveik gist gebrouwen (voss).
    Het is wel geen karma kloon meer maar wel verassend lekker !

    • Joeri

      Ik gebruik de kveik gist nu ook sinds een jaar of 2. Ben er een beetje fan van geworden!

  • Luc

    Hallo Joeri,
    als ik 5 liter wil brouwen kan ik dan alles gewoon delen door 2 of moet ik nog ergens rekening mee houden?

    • Joeri

      Hi Lucas, in principe werkt het inderdaad zo. Je verdampingsgraad zou wel wat anders kunnen uitpakken. Succes!

  • Theo

    Helemaal begrijpelijk Joeri ik ga er meer mee experimenteren.

    Vergisting gaat ook super snel !
    Na bottelen houd ik wel nog de 2 weken aan met kveik.

    Ik heb ook nog een zakje lutra liggen deze ga ik gebruiken om een IRA mee te maken binnenkort.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten