Tripel Karmeliet Kloon

( 0 out of 5 )
Loading...
Tripel Karmeliet Kloon brouw recept
  • 1075Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Na flink wat research voor een goed Tripel Karmeliet brouwrecept ben ik uiteindelijk wat afgewijkt in mijn doel om de perfecte Karmeliet te brouwen. Het recept is hier en daar ontstaan vanuit eerder gebrouwen tripels en Tripel Karmeliet kloon recepten die ik online heb gevonden. Het resultaat heeft me echter verbaasd. De mooie kruidige aroma’s van de Saaz hop en de koriander, de romige smaak van de gebruikte haver en de zoete, fruitige tonen van de oranjeschil maken het een bijzonder tripel. De kardemom is aanwezig maar zeker niet overheersend.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
9,6 liter 5 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1075 1015 8,8% 29 20

Maischschema

Temperatuur (°C) 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 40min 25min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C gedurende ongeveer 2,5 week. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 12°C. Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19,5°C.

Reacties (38)

  • Ronnnie

    Wanneer suiker toevoegen en waarom bij karmeliet tripel recept. BVD R de Weerd

    • Joeri

      Suiker is op 10 minuten voor het einde van de kook toegevoegd. Door het toevoegen van suiker verhoog je je alcoholpercentage en hou je je bier wat dunner (doordrinkbaarder) dan wanneer je je hoeveelheid graan ophoogt.

  • Peter

    Recept ziet er goed uit, ik ga deze as zaterdag brouwen. Heb al 3x eerder een poging ondernomen om een Karmeliet te maken maar was nooit 100% tevreden. Ben benieuwd !

  • Ronnie

    Bedankt voor de reactie. Mvg Ron

  • Gerard

    Ziet er smaakvol uit! Heb wel een vraag over het gebruik van de kruiden en de vergisting. Ga je bij koriander uit van hele zaden of de poedervorm? In geval van de zaden, moet je die dan kneuzen of zo? En bij Kardemon spreek je over twee pitjes op 50 liter, maar dit is een recept voor 10 liter. Hoe moet ik dat zien?
    En is de periode van 2,5 week vergisting inclusief het hevelen na 8 dagen, en daarna lageren en doe je dit dan in het zelfde vat? Dus niet nogmaals hevelen?
    Tot nu toe alleen kant-en-klare pakketten gedaan, maar wil me verder bekwamen. Heb dus nog veel te leren 🙂
    Groet, Gerard.

    • Joeri

      Leuk dat je de stap maakt naar brouwen met echte ingrediënten. Ken je het boek verander water in bier van Adrie Otten? Hier staan heel veel bruikbare tips in over het algehele brouwproces.

      Ik gebruik zelf altijd Koriander korrels. Deze kun je middels een vijzel pletten voor je ze toevoegt aan de kook. De kardemom voeg je toe naar smaak. Gewoon beginnen met een pitje per 10 liter en alles opschrijven tijdens het brouwen. Sommige brouwers bakken het peultje eerst licht in een pan alvorens de pitjes eruit te halen.
      De duur van de vergisting wordt bepaald door veel factoren. Belangrijkste is dat je pas gaat lageren wanneer je bier helemaal is uitvergist. Lageren kan in het zelfde vat.

  • Martin

    Hoi. Ook deze gemaakt van de week. Mis de +/- 52gr. Stap. Viel in mijn geval op dat ik nu erg veel eiwit vlokken had. Erg troebel wort overgehouden. Helaas de beging sg ook niet gehaald. Maar dat ligt niet aan het recept. Ga met aantal veranderingen nog eens proberen. Ivm mijn rendement slecht was. Gr. M.

  • Gerard

    Dank voor je reactie. Groet, Gerard.

  • Erjan

    Moet de Magnum 75min worden gekookt en de Saaz maar 5min?

  • Erjan

    Ik lees in één van de reactie dat de stap van 52 graden mist. Klopt dit?

    Ik zie namelijk havervlokken staan, volgens mij moest dit inderdaad op een temperatuur rond de 50 graden. Daarnaast ben ik benieuwd wat je met de havervlokken hebt gedaan. Geschroot? Nog even voor gekookt? Of gewoon zo erin?

  • h de rechter

    er wordt steeds gesproken over een temp van 52 graden. ik zie in het recept niks over deze temp. de hop moet die in een hop zak. kan de oranje schil gewoon los er bij gedaan worden. De kardemon pit moet die in een zakje? Kan iemand nog eens uitleggen wat te doen met de havervlakken. na het koken alles toevoegen of laten uitlekken??

    • Joeri

      Er wordt door sommige brouwers ook gewerkt met een 40ºC stap van 20 minuten wanneer er wordt gebrouwen met havervlokken. Deze maischstap zorgt ervoor dat de gomstoffen afgebroken worden om troebelheid of filterproblemen te voorkomen. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.

      Er wordt ook gesproken over dat het 30min vooraf koken van de havervlokken weinig verschil oplevert met het direct toevoegen van de havervlokken in het maischschema.

      Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen van andere brouwers…

  • D irk

    Hallo , deze site pas ontdekt en heel nuttig. Sinds enkele jaren aan het brouwen met m’n broer en nog steeds leren we bij. Op deze site veel beginners (en dat zijn wij ook)vragen waar ik (wij) van leren.
    Een boek geeft ook info maar deze info komt beter door(waarom weet ik niet)

  • Be

    Mooi recept maar heb na de 72 graden staat de begin sg van 1072 niet gehaald.
    Met jodium test verkleuring naar paars/zwart.
    Ga het komende week nog een keer proberen met wat aanpassingen.
    Of heeft iemand nog een suggestie

    G
    Be

  • Ronny

    Hoi,

    Wij (Huisbrouwerij Vergist) gaan hem as zondag maken.

    Voor de gist ga ik een vervanger zoeken, Wyeast 3787 is momenteel slecht verkrijgbaar.
    Bedankt voor het recept !

  • Richard

    Hallo Joeri , heb je ook een korrelgist als alternatief voor de door jou gebruikte gist. Ik heb zelf ook weleens een poging gedaan om een karmeliet te brouwen en toen gebruikte ik Styrian Golden voor de hoptoegift.

    • Joeri

      Hoi Richard, bedankt voor de tip! Je zou de Fermentis SafAle S-33 kunnen proberen. Ikzelf gebruik deze gist vaak voor de hergisting op fles maar hij is ook prima te gebruiken voor de hoofdvergisting. De Fermentis Safbrew T-58 wordt soms ook genoemd als goede vervanger.

  • Bert

    Dag Joeri,
    De suiker die je gebruikt, is dat witte kristalsuiker of witte kandijsuiker?

    • Joeri

      Hoi Bert,

      Ikzelf heb witte kristalsuiker gebruikt. Heb overigens ook goede ervaringen gehoord met het gebruik van witte kandijsuiker.

  • Jesse

    hoi, hoeveel gist moet ik gebruiken? en wat is een goed alternatief gist?

    • Joeri

      Hoeveelheid gist is afhankelijk van je hoeveelheid liters en SG. Op de verpakking van je gist staan indicaties. Alternatieve gist staat vlak boven je reactie 😉

  • De Wever Marnix

    Is een mooi recept heb het gemaakt en bijna op fles,maar ruikt en smaakt al lekker!Ik ben voor 20 l gegaan dus alles gewoon verdubbeld,gist heb ik de T 58 gebruikt en top alles goed vergist,!juist bij het spoelen duurt het iets langer door de havervlokken,slipt wat dicht maar met geduld lukt het wel!En nu lageren op fles,laat iets weten (de smaak dan)

  • Jocko

    Beste Joeri,

    Wij hebben vandaag dit recept (de Tripel Karmeliet Kloon) gemaakt. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat. Wat ons wel verbaasde was dat we ipv 20 liter, maar 10 liter overhielden. Wat hebben wij verkeerd gedaan?

    • Joeri

      Spannend Jocko! Dat is even een tegenvaller zeg en het wordt waarschijnlijk nog vervelender op het moment dat je hem gaat proeven 😉
      Je vraag is lastig te beantwoorden. Het kan veel oorzaken hebben. Op welk begin SG ben je uitgekomen?

  • De Wever M

    Hallo hier ben ik terug en recept gemaakt en geproefd,is heerlijk van smaak en de kruiden zitten ook goed!Heb wel wat gist T 33 op fles gedaan en is beter!ondertussen al terug eentje gemaakt,terug 20l !Is aanrader om te maken 👍hmm heerlijk bier 🍺!

  • Cor

    Alles voor dit recept vandaag binnen gekregen.
    Volgende week brouwen.

  • Bas

    Dag allemaal,
    Volgende week gaan we starten met brouwen en we willen nu alles bestellen. Wat wordt bedoeld met ‘wat extra bottelgist’? Is dat gewoon T-58? Of wordt er wat anders gebruikt? We horen graag!

    • Joeri

      Hoi Bas. Niet iedere brouwer brouwt op dezelfde manier. Sommige brouwers gebruiken wat extra gist tijdens het bottelproces, sommige brouwers niet. Ikzelf voeg altijd een zakje S-33 toe aan mijn 50L recepten. Dat is voldoende om de toegevoegde bottelsuikers te laten vergisten. Wanneer je minder brouwt kun je minder gist gebruiken maar het kan ook niet zo veel kwaad als je wat meer gebruikt. Belangrijkste is dat je alles goed laat mengen en dat je zeker dat je je eind SG hebt bereikt. Check deze pagina voor wat meer info.

  • Johan Smet

    Hey Joeri,
    fantastisch dat je jou recept zo met ons wil delen !
    Ik ga zaterdag jou recept uitproberen voor de eerste maal met mijn nieuwe grainfather .
    Vroeger wel wat gebrouwen met paketten maar dit lijkt me veel prettiger .
    Ik heb jou recept al verschillende keren overlezen om alles wat te begrijpen want er komen veel nieuwe dingen bij voor mij .
    Hopelijk lukt het , nogmaals dank en ik hou jullie op de hoogte .
    groeten
    Johan

    • Joeri

      Leuk om te lezen Johan. Heel veel succes aankomend weekend met je nieuwe speelgoed!

  • Marnix.de.wever

    Thanx Joeri ,een mooi en lekker biertje super 👍

  • Bas

    Ha Joeri,
    We zijn lekker aan het brouwen geweest en nu staat het mooi te gisten, alleen ik snap jouw gistschema niet helemaal goed. Is het als volgt:
    8 dagen vergisten in een vat.
    Na 8 dagen overhevelen naar een lagervat.
    Dan nog +/- 8 a 9 dagen laten staan in dat vat op 12 graden.
    Daarna bottelen.
    Of is het:
    8 dagen vergisten in het ene vat, dan overhevelen naar een nieuw vat en dan nog 8-9 dagen laten staan op 22 graden?

    Daarna lageren en dan nog 7 dagen laten staan op 12 graden en dan bottelen?

    Alvast bedankt voor je reactie.
    Ik heb gisteren trouwens wat geproefd, smaakt al goed!

  • Harry

    Hallo Bas en Joeri
    Ik ga dit weekend dit biertje brouwen en zit met de zelfde vraag als jij Bas, heb je inmiddels een antwoord of is het je al duidelijk ?
    Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C gedurende ongeveer 2,5 week. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 1 week op circa 12°C. Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19,5°C.

    Ik lees het zo: de vergisting duurt 2.5 week, waarvan binnen 8 dagen overhevelen in een ander vat.
    daarna lageren voor een week op 12 graden = totaal 3.5 week en daarna nog 3 weken op de fles.

    ik hoor graag van jullie bedankt!!

    • Joeri

      Het vergistingsschema is als leidraad. Je gist bepaalt zelf hoe het loopt en wanneer wat moet gebeuren. Niet iedere brouwer hevelt over. Verdiep je er maar eens in.
      Lageren doe je pas als je vergisting helemaal is afgelopen. Als je dit niet doet en je gaat bij het bottelen nieuwe gist en suiker toevoegen dan kunnen daarna je flessen knallen! Zorg dat je het proces dus goed monitort 🙂

  • Maartje

    Klopt het dat je maar 5.8 + 15 = 20.8 gram hop gebruikt?
    In het voorgaande westmalle trippel recept kom ik uit op 62.5 gram hop in totaal voor 10 liter.
    Ik ben zelf van plan om 20 liter te brouwen met 30 gram magnum en 95 gram Saaz. Of is dit te veel?

  • Jan

    Mijn havervlokken zijn niet voorradig is er een alternatief dat ik zou kunnen nemen.

    • Joeri

      Daar heb ik geen ervaringen meer. Wellicht een andere brouwer? Ik zie wel dat de havervlokken bij unibrew-nederland op voorraad zijn.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten