Na het drinken van een Tripel Kardemom van Brouwerij Koppijn uit Spoordonk, heb ik zelf een recept samengesteld met als doel een toets van Kardemom te creëren, met een minder overheersende smaak van Kardemom dan die van Brouwerij Koppijn. Hierom heb ik voor hele peulen gekozen. Het resultaat is heerlijk en drinkt zeer makkelijk weg. De volgende keer voeg ik nog wat meer Kardemom om te kijken wat dat doet. Bier gebrouwen met een Brew Monk 30 liter.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
20,5 liter | 8,4 liter (78°C) | 70min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1082 | 1006 | 10% | 31 | 13 |
Temperatuur (°C) | 62°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 45min | 20min | 5min |
Vergisting: Mangrove Jack's M31 Belgian Tripel 81.5%
Albert
Ps kan ik ook een ander gist gebruike bv safAle WB 06
Erwin
De WB-06 heeft een alcoholtolerantie van 10%, dus zou moeten gaan. Andere optie is de Fermentis S-33.
Hendrik
Is de Mangrove Jack’s M31 ook te gebruiken voor de hoofdvergisting, of is dit bedoeld als bottelgist? Ik vergist onder druk en bottel meestal zonder navergisting.
Ralph
Het antwoord op Hendrik’s vraag had ik ook graag gehad.
Is het de bedoeling om de suiker er aan het einde van het kookproces erbij te voegen, of is het verstandiger om deze na de eerste vergisting toe te voegen om het de gist niet te moeilijk te maken?
@Hendrik, onder hoeveel druk doe jij dan vergisten? ikzelf heb gewoon een waterslot op de gisttank zitten, dus geen druk.
Joeri
Suikers worden door verschillende brouwers op verschillende momenten toegevoegd. In dit geval denk ik dat het verstandig is om de suiker 10 minuten voor einde kook toe te voegen.
De Mangrove Jack’s M31 is bedoeld als hoofdgist. Het is niet percé nodig om een andere gist toe te voegen als bottelgist.
Hendrik
@Ralph, ik vergist altijd onder 1 Bar Max