Saison (oerbier)

( 0 out of 5 )
Loading...
Bier brouw recept Saison
  • 1053Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Saison is het Franse woord voor seizoen. Dit omdat het vroeger een seizoensbier was. Het bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om vervolgens gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen.

Tegenwoordig drinken we dit heerlijke biertje het hele jaar door en zijn er veel bekende varianten van zoals de Saison Dupont en Mannenliefde Oedipus. De kenmerken van het bier zijn fruitig en kruidig, droog en een beetje bitter en licht hoppig.

Onderstaand een Saison recept gebrouwen met onderandere speltmout en koriander.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
9,8 liter (totaal) 7 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1053 1004 6,7% 26 22

Maischschema

Temperatuur (°C) 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 50min 15min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting gestart op 20°C en langzaam op laten lopen naar 25°C. Daarna lageren en bottelen met 9 gram suiker per liter en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.

Reacties (27)

  • Ben

    Vandaag dit veelbelovende bier gebrouwen. Ik heb gemikt op 20 Liter, dus alle ingrediënten verdubbeld.
    Ik kwam wel veel hoger in begin SG uit (gemeten na koelen) 1.070 en in het gistvat zit uiteindelijk 17 Liter. (ik hoop dat m’n Wyeast 3711 het overleefd)
    Kan het 3 Liter indampen van het wort een dergelijk groot verschil betekenen in het begin SG?
    Stiekem hoop ik op een wat hoger eind SG, zodat het alcoholpercentage niet te hoog wordt.

    • Joeri

      Volgende keer wat extra spoelwater gebruiken dus, of de deksel half op de pan tijdens het koken en wellicht wat minder suiker. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ergere dingen 🙂 Dit wordt gewoon een mooie sterke saison. Goed uit laten vergisten want de 3711 wil nog wel eens wat extra gas geven aan het eind van het vergistingsproces en dat moet niet per ongeluk in je flessen gebeuren.

  • Dennis

    Vandaag deze Saison gebrouwen, 20 liter gemaakt dus ook alle ingedienten verdubbeld behalve de suiker. Daar heb ik 800 gram van gemaakt. Mijn begin SG kwam uit op 1052 dus wel aardig gelukt volgens recept. Het recept geeft aan om de temperatuur op te laten lopen tot 25 graden. Ik zat zelf te denken aan 1 graad per dag, is dat teveel of te weinig?

    Ik ben echt fan van de publicaties van recepten van deze site overigens!! Ik weet zeker dat meerdere mensen deze recepten gebruiken. Jammer dat er over het algemeen weinig feedback is. ga zo door wat mij betreft in ieder geval!!!

    • Joeri

      Mooi bericht Dennis! Ik heb dit recept 2 weken geleden zelf ook weer gebrouwen. Graadje per 1,5 dag omhoog geschroefd. Na 10 dagen was mijn SG van 1054 naar 1006 gezakt.
      Bedankt voor de waardering. De reacties verschillen erg per recept. Vooral de tripels zijn erg populair 🙂 Ik had na het bouwen van deze website wel gehoopt dat er meer recepten gedeeld zouden worden. Dat loopt nog niet zo…

  • Jeroen

    Mooi recept! Korte vraag, voor 10L is dus 9×10 gram nodig ala bottel suiker. Is de rest (400gram) direct bij start vergisting toegevoegd? Alvast dank!

    • Joeri

      500gram kristalsuiker voeg je 10 minuten voor het einde van de kook toe. Bij het bottelen gebruik je per liter gebruik 9 gram bottelsuiker voor dit type bier. Als je 10 liter in je bottelvat hebt zitten dan gebruik je dus 90 gram bottelsuiker.

  • Alwin van der Knijff

    Dank voor het recept.
    Wanneer moet ik de kruiden toevoegen? 🙂

    • Joeri

      Hoi Alwin, dit staat in het recept onder het kopje ‘Kruiden’. In dit geval 10 en 5 minuten voor het einde van de kook.

  • Hans

    Ook ik heb vandaag dit recept gebrouwen, 15 liter wel te verstaan. Schema helemaal gevolgd en op een begin SG van 1054 uitgekomen. Voor mij voor het eerst dat ik zo dicht in de buurt ben gekomen van een begin SG in een recept.
    Het enige waar ik een vraag over heb is het opschroeven van de temperatuur. Je schrijft dat het tot 25 graden moet terwijl de ideale range van het gist tussen de 18 en 22 graden ligt. Hoe zit dat precies?

    • Joeri

      Bij Brouwmarkt en Unibrew wordt er een vergistingstemperatuur van 18-30 graden aangegeven en bij Brouwland 23-30. Wyeast zelf geeft als maximale temperatuur 77 fahrenheit (25 graden celsius) aan. De vergisting is bij mij altijd behoorlijk snel verlopen. Wellicht zijn er meer ervaringen door andere brouwers met deze Wyeast 3711 gist?

  • Hans

    Ik zie al waar mijn misverstand in zat. De ideale temperatuur om het gist bij de wort te gieten is tussen de 18 en 22 graden. De range ligt inderdaad tussen de 18 en 30 graden. Ik ga jouw tip van 1 graad per anderhalve dat opvolgen. Ik ben benieuwd!

  • Sebastiaan

    Hoi, mooi recept.
    Ik ben beginnend brouwer en stoei nog een beetje met de hoeveelheid gist.
    Ik wil een batch van 20L maken en heb dus net als wat voorgangers verdubbeld.
    Wat ik niet zie is hoeveel zakjes gist er bij de start SG van 1053 toegevoegd moeten worden.
    Ik heb een zakje WyEAST XL 3711 French Saison, maar is deze vloeibare starter voldoende voor 20L?

    Ik hoor graag jullie mening

    • Joeri

      Vaak wordt er op je gist aangegeven voor hoeveel liter het geschikt is. Bij Wyeast gaat het tot circa 25 liter goed bij een SG van 1053 dus aan één zakje heb je genoeg.

  • Geert

    Vraagje over de hop: bedoel je hier pellets of bellen?

  • Huub

    Hallo allemaal,

    Ik ben met dit recept aan de slag gegaan. Een kleine variatie erop maar wat heerlijk bier zeg!!
    Alles gedaan zoals hierboven maar dan met de volgende variatie.

    Maisschema als volgt:
    Maisch in op 55 ℃
    Verwarm de wort naar 62 ℃. Houd dit 30 minuten aan.
    Verwarm de wort naar 68 ℃. Houd dit 30 minuten aan.
    Verwarm de wort naar 72 ℃. Houd dit 15 minuten aan.
    Verwarm de wort al roerende naar 78 graden. Als de 78 graden is bereikt kan je beginnen met spoelen.

    En de sinaasappel en koriander vervangen voor 8 gr citroengras en 8gr sechzuanpeper (op totaal 27L)

    780gram kristal suiker. Per ongeluk iets teveel aangezuurd naar pH 3,8. Eind pH was 4,5 (na koken) en begin SG (na koken met deksel) was 1045.

    • Joeri

      Klinkt als een hele interessante variant van deze Saison. Die ga ik zeker een keer proberen. Bedankt voor het delen!

  • U3

    Ere wie ere toekomt, dit is één van de betere recepten die ik de laatste maanden heb gebrouwen. Begin sg 1058 , 90 min gekookt omdat er te weinig water was verdampt na het (te) korte spoelproces (20min) en 5ml biersol toegevoegd voor de helderheid. na 1 week heb ik het bier overgeheveld, na 2 weken heb ik gebotteld en nu 2 weken later is het een heerlijk fris biertje met een mooie gele kleur en een perfecte schuimkraag. Deze laatste zakt redelijk snel maar ik vermoed dat dit is omdat het nog maar 2 weken op fles zit.

    In ieder geval bedankt!

  • Maarten

    Dit recept gisteren gebrouwd met de Grainfather. Recept aangepast voor 20 liter, o.a eiwitrust van 10 minuten en mout van ons eigen graan. Recept zie: https://community.grainfather.com/recipes/680868
    Kwam uit op 21 liter in plaats van de beoogde 20 liter, maar hoe dan ook, SG kwam uit op 1.055, dus mooi in lijn met het recept. Leuke recepten op deze site.

  • Erwin

    Dit bier gebrouwen en deze week gedronken. Heerlijk gewoon! Ga het zeker nog eens brouwen

  • Han

    Is er een droge gist als vervanger van de wyeast 3711 saison?

  • Hendrik

    Bij “Vergisting gestart op 20°C en langzaam op laten lopen naar 25°C. Daarna lageren”
    zou ik graag willen weten; Hoe lang duurt de eerste vergisting ongeveer en hoe lang is de lagertijd en op welke thempertuur?
    Ik meen te weten dat andere saisonsgisten zoals bijvoorbeeld ” Lallemand Belle Saison gist” erg lang over de uitgisting kan doen. (ben het allemaal aan het doorlezen en krijg veel zin om het te maken)

  • Andrea

    Net geproefd 2 weken na bottelen, heerlijk bier!
    Ik heb een paar aanpassingen aan het recept gedaan: ik heb de lallemand belle saison gist gebruikt, overnight maisch op 68 graden, zonder te lageren. Ik zal voor volgende keer minder citroenschil gebruiken, iets te aanwezig voor mijn smaak. Bedankt voor het recept, ik zou zeker dat opnieuw brouwen!

  • De blauwe Aap

    Vandaag hebben wij dit bier gebrouwen alleen 1 ding anders gedaan.. hopelijk kan het zo ook.. wij hebben het suiker pas na het koken toegevoegd en hadden na het koelen een SG van 1030. Gaat dit nog goedkomen? Wij zijn van plan 1 graad per dag te verhogen van 20 naar 25. Advies/tips/commetaar zijn welkom. Gr. De blauwe Aap

    • Joeri

      Een SG van 1030 voor deze saison is wat laag dus het zal een dunner bier opleveren met een lager alcoholpercentage. Waardoor jou SG waarde lager heeft uitgepakt kan verschillende oorzaken hebben. Suiker na het koken toevoegen kan. Sommige brouwers voegen het na de hoofdvergisting toe waardoor de vergistingsgraad wat hoger wordt. Over het algemeen wordt suiker aan het einde van de kook toegevoegd.

  • Chris

    Hoi Huub, ik kan helaas niet reageren op jouw bericht zelf. Daarom maar even zo.
    Jij schrijft dit “En de sinaasappel en koriander vervangen voor 8 gr citroengras en 8gr sechzuanpeper (op totaal 27L)”
    Hoe moet ik de smaak dan inschatten? Ongeveer zoiets als de saison “mannenliefde” van Oedipus?

  • Stefano

    Hoi Joeri,
    Bedankt voor de recept. Ik heb het vandaag geprobeerd. Ik heb 20 L gemaakt. Alles komt in orde behalve de SG: ik kreeg 1.081. Ik gebruik een filterzak direct binnen mijn kookpot om de maisch uit te voeren. Kan dat het vershil verklaren?

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten