Saison (oerbier)

( 0 out of 5 )
Loading...
Bier brouw recept Saison
  • 1053Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Saison is het Franse woord voor seizoen. Dit omdat het vroeger een seizoensbier was. Het bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om vervolgens gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen.

Tegenwoordig drinken we dit heerlijke biertje het hele jaar door en zijn er veel bekende varianten van zoals de Saison Dupont en Mannenliefde Oedipus. De kenmerken van het bier zijn fruitig en kruidig, droog en een beetje bitter en licht hoppig.

Onderstaand een Saison recept gebrouwen met onderandere speltmout en koriander.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
9,8 liter (totaal) 7 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1053 1004 6,7% 26 22

Maischschema

Temperatuur (°C) 63°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 50min 15min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting gestart op 20°C en langzaam op laten lopen naar 25°C. Daarna lageren en bottelen met 9 gram suiker per liter en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.

Reacties (8)

  • Ben

    Vandaag dit veelbelovende bier gebrouwen. Ik heb gemikt op 20 Liter, dus alle ingrediënten verdubbeld.
    Ik kwam wel veel hoger in begin SG uit (gemeten na koelen) 1.070 en in het gistvat zit uiteindelijk 17 Liter. (ik hoop dat m’n Wyeast 3711 het overleefd)
    Kan het 3 Liter indampen van het wort een dergelijk groot verschil betekenen in het begin SG?
    Stiekem hoop ik op een wat hoger eind SG, zodat het alcoholpercentage niet te hoog wordt.

    • Joeri

      Volgende keer wat extra spoelwater gebruiken dus, of de deksel half op de pan tijdens het koken en wellicht wat minder suiker. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ergere dingen 🙂 Dit wordt gewoon een mooie sterke saison. Goed uit laten vergisten want de 3711 wil nog wel eens wat extra gas geven aan het eind van het vergistingsproces en dat moet niet per ongeluk in je flessen gebeuren.

  • Dennis

    Vandaag deze Saison gebrouwen, 20 liter gemaakt dus ook alle ingedienten verdubbeld behalve de suiker. Daar heb ik 800 gram van gemaakt. Mijn begin SG kwam uit op 1052 dus wel aardig gelukt volgens recept. Het recept geeft aan om de temperatuur op te laten lopen tot 25 graden. Ik zat zelf te denken aan 1 graad per dag, is dat teveel of te weinig?

    Ik ben echt fan van de publicaties van recepten van deze site overigens!! Ik weet zeker dat meerdere mensen deze recepten gebruiken. Jammer dat er over het algemeen weinig feedback is. ga zo door wat mij betreft in ieder geval!!!

    • Joeri

      Mooi bericht Dennis! Ik heb dit recept 2 weken geleden zelf ook weer gebrouwen. Graadje per 1,5 dag omhoog geschroefd. Na 10 dagen was mijn SG van 1054 naar 1006 gezakt.
      Bedankt voor de waardering. De reacties verschillen erg per recept. Vooral de tripels zijn erg populair 🙂 Ik had na het bouwen van deze website wel gehoopt dat er meer recepten gedeeld zouden worden. Dat loopt nog niet zo…

  • Jeroen

    Mooi recept! Korte vraag, voor 10L is dus 9×10 gram nodig ala bottel suiker. Is de rest (400gram) direct bij start vergisting toegevoegd? Alvast dank!

    • Joeri

      500gram kristalsuiker voeg je 10 minuten voor het einde van de kook toe. Bij het bottelen gebruik je per liter gebruik 9 gram bottelsuiker voor dit type bier. Als je 10 liter in je bottelvat hebt zitten dan gebruik je dus 90 gram bottelsuiker.

  • Alwin van der Knijff

    Dank voor het recept.
    Wanneer moet ik de kruiden toevoegen? 🙂

    • Joeri

      Hoi Alwin, dit staat in het recept onder het kopje ‘Kruiden’. In dit geval 10 en 5 minuten voor het einde van de kook.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten