Russian Imperial Stout (RIS)

( 0 out of 5 )
Loading...
russian-imperial-stout-ris brouw recept
  • 1086Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken
  • Biersoort: RIS
  • Niveau: Medium
  • Voornaam: de Brouwkeuken

10 liter Imperial stout brouw recept, ook wel Russian Imperial Stout (RIS) genoemd. Dit zware bier kenmerkt zich door z’n donkere kleur, hoge alcohol en hoge bitterheid. De Wyeast 1056 American Ale heeft een temperatuurbereik van 15-22 graden en geeft het bier een droge en zachte afdronk. Het schijnt dat de gist in de lagere temperaturen meer citrussmaken afgeeft.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
10 liter 8,8 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1086 1018 9,8% 54 120

Maischschema

Temperatuur (°C) 66°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 90min 30min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 1056 American Ale op 18°C gedurende ongeveer 2 weken. Een te hoge vergistingstemperatuur kan het bier een oplosmiddelsmaak geven! Bottelen met 6 g/l suiker en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.

Reacties (17)

  • Andy

    Nice. Ik ga dit recept als inspiratie gebruiken voor de RIS die ik binnenkort wil gaan brouwen.

    • Joeri

      Succes met brouwen Andy! Laat je even weten hoe het is gegaan?

  • Raymond

    Ik ga dit recept gebruiken om een liter of 17 te brouwen. Ik vervang alleen de gist door korrelgist US-05. Die schijnt hetzelfde te zijn als de 1056, maar is een stuk makkelijker te doseren.

  • Kim

    Ziet er uit als een leuk recept! Even wat vragen (als beginnend brouwer):
    – Totale Maisch tijd is 90 minuten? Of juist 125 min (90+30+5)?
    – Is het hele zakje Wyeast 1056 American Ale benodigd voor 10 liter wort? Dus voor 20 liter dan twee zakjes?

    • Joeri

      Totale maischtijd is inderdaad 125min. Eén zakje Wyeast is geschikt voor circa 20/25 liter wort. Voor 10 liter heb je dus sowieso genoeg 🙂

  • Milan

    Hoeveelheid gist altijd berekenen. Wat op het zakje staat is een indicatie maar houd geen rekening met waardes die je maakt.
    Bij een SG van 1086 zit je met 1 zakje net op de grens…..

  • Thomas

    Mooi recept, ga ‘m zondag proberen!
    Geen suiker toevoegen? 60-100 gram?

    • Joeri

      Het originele recept is zonder suiker. Vind je hem te laag in alcohol? 😉

  • Tim

    ik ben nog niet zo lang bezig met brouwen, heb nu een gewone stout en een ipa gebrouwen, en wil graag deze RIS gaan proberen. Het recet is voor 10L, maar ik wil 5L maken.
    is het dan zo simpel dat je de hoeveelheden gewoon door 2 kan delen, of wordt dit anders bepaald?

    • Joeri

      Gewoon doen en proberen. In de praktijk kan je verdampingsgraad variëren. Hierdoor is het belangrijk goed je SG te meten tussendoor.

  • Tim

    oke, dus de hoeveelheden gedeelt door 2, en de kook en maischtijd we zo laten dan, of ook inkorten?
    is daar een berekenng voor ofzo?

  • Richard Koomen

    Hallo brouwers van de brouwkeuken. Ik wil jullie Stout gaan brouwen. Nu heb ik een vraag over de vergistingstijd. Begrijp ik het goed dat je na 2 weken al kunt bottelen? En dan 3 weken op het flesje dat ie drinkbaar is?

    • Joeri

      Hi Richard, De vergisting is een indicatie. Het vergistingsproces is altijd afhankelijk van div. factoren die je van te voren nooit helemaal kunt vaststellen. Belangrijk bij het brouwen van elka type bier is dat je pas gaat bottelen wanneer je zeker weet dat je vergisting is afgelopen. En vergeet niet te lageren 🙂 Deze pagina kan je helpen.

  • Ivanov

    Deze gebrouwen in een Grainfather met weliswaar iets aangepast recept (Magnum 50gr en Northern Brewer 50gr + 50gr / US-05) + 450gr donkere kandij en 450gr tarwevlokken toegevoegd. Ook minder spoelwater. (SG 1075 -> 1012)
    Lekker zacht, licht gebrand en een fijne nabitter

  • Matthias Van Hecke

    Ik Probeer dit bier te brouwen maar op het einde van het koken kom ik maar op een SG van 1048. Wat kan ik ongeveer fout hebben gedaan en zou het bier nog drinkbaar kunnen zijn?

    • Joeri

      Wat je een volgende keer in zo’n situatie kunt doen is meer suiker toevoegen aan het einde van de kook. Zelf geen ervaring mee maar er zijn brouwers die in het vat nog suiker(water) toevoegen om het SG op te hogen. 1048 is echter wel erg laag dus de kans dat je te weinig stort of te veel water hebt gebruikt is ook aanwezig. Of misschien staat je schrootmachine niet goed ingesteld.

  • Matthias Van Hecke

    Ik denk dat ik al weet wat het probleem was, Het is wel een domme fout maar na het schroten heb ik al het poeder weg gedaan van mijn mout in het gedacht dat dat mijn bier troebel zou maken. Natuurlijk had ik vergeten dat dat zetmeel was en zou veranderen naar suiker. ik heb die graviteitslezing ook niet aangepast aan de temperatuur. Ik heb wat suiker toegevoegd om de potentiele alcohol terug op te drijven naar 8,5% . Het is nu aan het lageren en ruikt heel goed. De hopkeuze was hier zeer goed bij.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten