Quadruppel gebrouwen volgens officieel type.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
11 liter | 5,6 liter (78°C) | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1080 | 1010 | 9% | 26 | 60 |
Temperatuur (°C) | 62°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 45min | 20min | 5min |
Vergisting: Wyeast 1762 Belgian Abbey II vergisten op 20°C voor hoofdvergisting en navergisting. 8 gram p/l bottelsuiker gebruikt.
de obelisk
Ga deze Quadruppel maandag maken. Wanneer de kandij suiker toevoegen tijdens de kook. Rond de laatste 5 minuten ?
Joeri
5-10 minuutjes voor het einde van de kook toevoegen. Dan voorkom je mogelijke karamelisatie, eventuele kleurverandering of aanbranden.
de obelisk
31 gram chocolademout. Dat klopt toch ? is echt een kopje.
Peter
Kwam uiteindelijk uit op 8,7 liter a 8,4%. Zit nu in de fles. Heb het recept exact gevolgd maar denk dat mijn Easybrew 30 wat meer verkookt. Zal ik rekening mee moeten houden een volgende keer en enkele onderdelen iets aanpassen.. Nu geduld.Flessen nu sinds een week op kamer temperatuur. Is nog wel de vraag na een week in de koeling wegzetten of gewoon laten staan?
Joeri
Klinkt als een succesvolle brouw. Wat was je begin en eind SG? Die zijn uiteindelijk natuurlijk bepalend voor je alcoholpercentage. Navergisting op de fles mag zomaar 2 tot 3 weken op kamertemperatuur. Tussendoor natuurlijk niet vergeten te testen 😉
de obelisk
Begin SG 1074 eind SG 1014.
Kirsten
Hoeveel gist doe je erin? Ik hen 1 zakje wyeast. Daar staat op dat het voor 5 gallon is (is 18 liter?)…,
Joeri
De hoeveelheid gist staat inderdaad altijd aangegeven op de verpakking. Het is belangrijk dat je voldoende gist gebruikt. Zeker bij zwaardere bieren.
colin
Hoi! Ik ben hier nieuw, als er bij de ingrediënten staat “75 minuten” of “30 minuten”, betekent dit dan dat hij na zo lang maischen toegevoegd moet worden of dat hij zo lang mee moet maischen?
Joeri
De tijd die wordt aangegeven bij de hop ingrediënten is de tijd die je het mee moet laten koken. Het kookproces vind plaats na het maischschema. Deze pagina kan best handig zijn om een globaal beeld te krijgen van het brouwproces.
colin
Dankjewel Joeri, het is me nu een stuk duidelijker
Erwin
Hoi Joeri,
Ik ben vandaag je recept aan het brouwen. Hoe lang moeten de gebottelde flessen rusten voor je ze drinkt?
Joeri
Week of 3. Daarna wordt een bier als dit elke week alleen maar mooier.
Erwin
Heb je deze ook een keer whiskey infused gemaakt? Zo ja, hoe dit aan te pakken.
Bier zit inmiddels in het vergistingsvat.
Complimenten voor je site!
Ron
Hoi Joeri, ik wil graag 20 Ltr. brouwen is de verhouding van ingrediënten dan te berekenen. En zo ja,hoe?
Joeri
Het recept is op 10 liter gebaseerd dus je kunt de helft aanhouden. Wat betreft de gist kun je 1 zakje aanhouden op 20 liter.
Koen
Beste Jouri,
Ik wil dit recept morgen gaan maken. Heb alleen een vraag over de vergisting en lagering. Hoelang duurde de vergisting bij 20°C en na het overheveling de lagering? En bij welke temperatuur?
Bedankt alvast voor je antwoord en de fijne site.
Joeri
Dat is alweer een tijdje geleden en durf ik niet met zekerheid te zeggen. Een quadruppel kan incl lageren zo een week of 3/4 staan. Belangrijkste is dat hij uitvergist is. Overhevelen na 10 dagen, sg meten en dan een weer meten na een week. Als hij stabiel is kun je gaan lageren.
Koen
Dank je voor de info. Gisteren succesvol gebrouwen met 1079 als start SG. Staat nu lekker te pruttelen bij 20°C.
René
8 gram bottelsuiker is per liter neem ik aan?
Joeri
Zeker!