India Pale Ale (IPA recept)

( 0 out of 5 )
Loading...
Brouw recept IPA
  • 1065Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken
  • Biersoort: IPA
  • Niveau: Expert
  • Voornaam: de Brouwkeuken

India Pale Ale (IPA) recept met drie verschillende hopsoorten. De IPA is ontstaan toen de Engelsen in de 17e eeuw met hun zeilboten naar India gingen. Deze reis duurde lang. Om het bier dat ze meebrachten langer houdbaar te houden maakte brouwers sterkere bieren en voegden ze meer hop toe. Destijds was het dus puur een kwestie van nood. Tegenwoordig wordt de IPA door velen juist gewaardeerd om zijn hoppige en bittere smaak.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
11,5 liter 5,3 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1065 1012 6,9% 45 35

Maischschema

Temperatuur (°C) 66°C 78°C
Tijd (minuten) 70min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 1056 - American Ale. Hopbloemen gebruikt. Dryhop (koudhoppen) toegevoegd na de hoofdvergisting (na een dag of 6) en max 6 dagen laten zitten. 8 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.

Reacties (21)

  • Leo

    Hallo,
    Ik heb een vraag over z.g.n. 0 minuten rust van de Amarillo en Chinook hop. Wat wordt hiermee bedoeld? Of mis ik hier nog een invulling van rusttijden?

    • Joeri

      De 0 minuten tijd houdt in dat je na de kook je gas uitzet en vervolgens je hop toe voegt in de kookketel. Zo kook je deze hopgift dus niet mee (0 minuten) maar trek je de hop aroma’s er wel uit tijdens het overhevelen of uitschenken in het vat. Sommige brouwers maken gebruik van een vergiet op het vergistingsvat bij het overhevelen van de kookketel naar het vat. In dit vergiet leg je dan de 0 minuten hop waar je je wort overheen uitschenkt. Geen bitterheid maar wel de aroma’s.

  • Leen

    Hallo,

    Hoeveel dagen laat je de dry hop in het gistingsvat? Laat je de gekookte hop in de wort of verwijder je die bij het gisten? Hevel je de wort over en voeg je de hop toe als een secundaire vergisting? of laat je het met gist en al in het hoofd vat?

    Alvast bedankt

    • Joeri

      Goede vragen! Het aantal dagen is gebaseerd op smaak. Evenals de hoeveelheid. Ik heb in bovenstaand recept 2 weken aangehouden. Je gekookte hop gebruik je na het koken niet meer en de dryhop kun je het beste toevoegen na de hoofdvergisting maar ook hiermee wordt geëxperimenteerd. Dit artikel van Terry Foster is interessant om eens te lezen voor je gaat beginnen met drooghoppen.

  • Stefan

    Hallo,
    Ik heb (ook) een vraag over de 0-minuten hop. Ik koel het bier in de ketel middels een spiraalkoeler. Laat ik de 0-minuten hop tijdens het afkoelen in de ketel zitten? Het koelen duurt gemiddeld 30 minuten
    Alvast bedankt

    • Joeri

      Hoe langer je je hop in je hete wort laat hoe meer aroma’s maar ook bitterheid (al zal dit laatste niet veel zijn) er uiteindelijk in het bier terecht komt. Het mooiste is natuurlijk als je hier zelf eens mee gaat experimenteren. Schrijf dit soort zaken op in een logboek en vergelijk dit met verschillende brouwsels.

  • Hugo

    Een vraag over drooghoppen. Tijdens het koken van het wort met hop zullen de meeste bacteriën afsterven. Hoe zit dat met drooghoppen?
    Als ik de hopkorrels na een aantal dagen toevoeg dan open ik het vat met risico op infectie, maar OK dat kan nog.
    Maar de toegevoegde hop is niet bepaald ‘ steriel’ . Hoe werkt dat?
    Kook je deze dan eerst?

    Groet Hugo

    • Joeri

      Omdat je drooghopt na je hoofdvergisting is de grootste kans op infectiegevaar voorbij. De meeste suikers zijn uit je bier en er zit al alcohol in. Wel is het belangrijk dat je je hopzakje en andere materialen goed afspoelt met kokend water. Je hop zelf is gelukkig niet zo gevoelig voor bacteriën omdat het weinig suikers bevat. Goed schoon werken dus, dan komt het goed!

  • Sander

    Hallo Joeri,

    Ik wil gaan experimenteren met dit recept en vroeg me af of de amarillo en cascade op hetzelfde moment er in gaan en dat ja dan de cascade er na 25 minuten uit haalt (als ik daar een apart mandje voor gebruik). Of doe je de cascade er na de 75 min kooktijd van de amarillo in? En haal je de amarillo er dan uit?

    Dank alvast en groet, Sander

    • Joeri

      Alle hopgiften blijven in je wort tot het einde van de kook (incl de tijd van het overhevelen). 75min Amarillo voeg je dus aan het begin van de kook toe en die laat je in de pan tot het einde van de kook. Cascade 25min voor het einde van de kook etc.

  • Willem

    Een vraagje over het kookproces. Voeg je bij dit recept aan het einde van het kookproces (dus voor het koelen) ook kristalsuiker toe aan je wort? En zo ja, aan hoeveel moet je dan denken? 20-30 gram per liter?

    • Joeri

      In dit recept is geen suiker verwerkt voor tijdens het kookproces. Als dat het geval is (zie andere recepten) zal dat bij de vergistbare ingrediënten staan.

  • Willem

    Bedankt voor je reactie! Nog een vraagje: Ik wil dit recept gaan gebruiken om zelf voor het eerste een IPA te gaan maken. Ik heb alle ingrediënten besteld via Unibrew. Echter kwam ik er na bestellen achter dat de alfazuren van de hoppen op dit moment anders zijn dan in jouw recept staan. De Amarillo hop zit nu bijvoorbeeld op 7.5% ipv 12% en die afwijkingen gelden voor alle hopsoorten in dit recept. Is dit erg en raad je aan om andere hopsoorten te kopen met een vergelijkbaar alfazuur als in het recept? Of kan ik deze hoppen gewoon gebruiken? Volgens de brewfather app komt IBU rond de 41 uit.

    • Joeri

      Volgend jaar zal het alfazuurpercentage weer anders zijn dus het is aan te raden om voor iedere brouw je hoeveelheid bitterhop zelf te berekenen om tot de juiste IBU te komen. Bij aromahop werkt het iets anders omdat de hoeveelheid voornamelijk van invloed is op je smaak en niet je bitterheid. Het kan zijn dat je iets minder aromahop moet gebruiken maar dat zullen geen grote verschillen zijn in bitterheid.

  • Roderick

    Hoi,

    is de hop gebaseerd op pallets of op bloemen?

  • Jeroen

    Hoeveel Wyeast 1056 American Ale gebruik je eigenlijk?

    • Joeri

      Dat is afhankelijk van hoeveel liter je brouwt. Op de meeste gistverpakking staat dit aangegeven. Je kunt dit het beste altijd even zelf berekenen n.a.v. je eigen recept.

  • Robin

    Hoi Joeri,
    Op welke temperatuur laat je het brouwsel vergisten?

    • Joeri

      Hoi Robin, de optimale vergistingstemperatuur van de Wyeast 1056 American Ale is 16° – 22°C. Het is aan te raden om bij iedere gist altijd even check te doen naar deze temperatuurrange zodat je zeker weet wat de optimale temperatuur is voor jouw brouwsel.

  • Robin

    Hoi Joeri, dankjewel voor het snelle antwoord.

    Ten eerste even de complimenten voor de site, deze helpt enorm voor een beginnende brouwer.

    Als ik het goed lees komen er op koudere vergistingstemperaturen meer citrus tonen naar voren, klopt dit? Dan zetten we hem denk ik rond de 18 graden.

    We hebben vorige week ons eerste bier gebrouwen op basis van een Blond bier van deze site.
    De smaak lijkt na een week vergisten niet verkeerd dus kunnen niet wachten om deze te gaan bottelen.

    Voor de IPA vervangen we de Amarillo voor Centennial. (Amarillo was niet op voorraad)
    we zullen met een berekening ook even de hoeveelheden aanpassen.

    Verder gebruiken we iets meer pils en iets minder Pale mout (Zak van 5KG, dus precies door de helft zodat we het recept nogmaals kunnen brouwen)

    Ter info het wordt een batch van 20 liter, ik zal het resultaat nog even sturen!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten