India Pale Ale (IPA recept)

( 0 out of 5 )
Loading...
Brouw recept IPA
  • 1065Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken
  • Biersoort: IPA
  • Niveau: Expert
  • Voornaam: de Brouwkeuken

India Pale Ale (IPA) recept met drie verschillende hopsoorten. De IPA is ontstaan toen de Engelsen in de 17e eeuw met hun zeilboten naar India gingen. Deze reis duurde lang. Om het bier dat ze meebrachten langer houdbaar te houden maakte brouwers sterkere bieren en voegden ze meer hop toe. Destijds was het dus puur een kwestie van nood. Tegenwoordig wordt de IPA door velen juist gewaardeerd om zijn hoppige en bittere smaak.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
11,5 liter 5,3 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1065 1012 6,9% 45 35

Maischschema

Temperatuur (°C) 66°C 78°C
Tijd (minuten) 70min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 1056 - American Ale. Dryhop (koudhoppen) toegevoegd na de hoofdvergisting (na een dag of 6) en max 6 dagen laten zitten. 8 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.

Reacties (10)

  • Leo

    Hallo,
    Ik heb een vraag over z.g.n. 0 minuten rust van de Amarillo en Chinook hop. Wat wordt hiermee bedoeld? Of mis ik hier nog een invulling van rusttijden?

    • Joeri

      De 0 minuten tijd houdt in dat je na de kook je gas uitzet en vervolgens je hop toe voegt in de kookketel. Zo kook je deze hopgift dus niet mee (0 minuten) maar trek je de hop aroma’s er wel uit tijdens het overhevelen of uitschenken in het vat. Sommige brouwers maken gebruik van een vergiet op het vergistingsvat bij het overhevelen van de kookketel naar het vat. In dit vergiet leg je dan de 0 minuten hop waar je je wort overheen uitschenkt. Geen bitterheid maar wel de aroma’s.

  • Leen

    Hallo,

    Hoeveel dagen laat je de dry hop in het gistingsvat? Laat je de gekookte hop in de wort of verwijder je die bij het gisten? Hevel je de wort over en voeg je de hop toe als een secundaire vergisting? of laat je het met gist en al in het hoofd vat?

    Alvast bedankt

    • Joeri

      Goede vragen! Het aantal dagen is gebaseerd op smaak. Evenals de hoeveelheid. Ik heb in bovenstaand recept 2 weken aangehouden. Je gekookte hop gebruik je na het koken niet meer en de dryhop kun je het beste toevoegen na de hoofdvergisting maar ook hiermee wordt geëxperimenteerd. Dit artikel van Terry Foster is interessant om eens te lezen voor je gaat beginnen met drooghoppen.

  • Stefan

    Hallo,
    Ik heb (ook) een vraag over de 0-minuten hop. Ik koel het bier in de ketel middels een spiraalkoeler. Laat ik de 0-minuten hop tijdens het afkoelen in de ketel zitten? Het koelen duurt gemiddeld 30 minuten
    Alvast bedankt

    • Joeri

      Hoe langer je je hop in je hete wort laat hoe meer aroma’s maar ook bitterheid (al zal dit laatste niet veel zijn) er uiteindelijk in het bier terecht komt. Het mooiste is natuurlijk als je hier zelf eens mee gaat experimenteren. Schrijf dit soort zaken op in een logboek en vergelijk dit met verschillende brouwsels.

  • Hugo

    Een vraag over drooghoppen. Tijdens het koken van het wort met hop zullen de meeste bacteriën afsterven. Hoe zit dat met drooghoppen?
    Als ik de hopkorrels na een aantal dagen toevoeg dan open ik het vat met risico op infectie, maar OK dat kan nog.
    Maar de toegevoegde hop is niet bepaald ‘ steriel’ . Hoe werkt dat?
    Kook je deze dan eerst?

    Groet Hugo

    • Joeri

      Omdat je drooghopt na je hoofdvergisting is de grootste kans op infectiegevaar voorbij. De meeste suikers zijn uit je bier en er zit al alcohol in. Wel is het belangrijk dat je je hopzakje en andere materialen goed afspoelt met kokend water. Je hop zelf is gelukkig niet zo gevoelig voor bacteriën omdat het weinig suikers bevat. Goed schoon werken dus, dan komt het goed!

  • Sander

    Hallo Joeri,

    Ik wil gaan experimenteren met dit recept en vroeg me af of de amarillo en cascade op hetzelfde moment er in gaan en dat ja dan de cascade er na 25 minuten uit haalt (als ik daar een apart mandje voor gebruik). Of doe je de cascade er na de 75 min kooktijd van de amarillo in? En haal je de amarillo er dan uit?

    Dank alvast en groet, Sander

    • Joeri

      Alle hopgiften blijven in je wort tot het einde van de kook (incl de tijd van het overhevelen). 75min Amarillo voeg je dus aan het begin van de kook toe en die laat je in de pan tot het einde van de kook. Cascade 25min voor het einde van de kook etc.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten