Volgens de theorie op internet mag je een bok pas een bok noemen als het begin SG boven 1063 uitkomt. Dit is helaas niet gelukt, maar dat neemt niet weg dat dit biertje net zo lekker is als een bok.
Dat neemt niet weg dat dit een heerlijk fris biertje is geworden met een lekkere zoete smaak. Op de achtergrond proef je de sinaasappel.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
15 liter | 6,1 liter (78°C) | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1056 | 1006 | 6,8% | 27 | 14 |
Temperatuur (°C) | 62°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 10min | 45min | 5min |
Na 5 dagen SG gezakt naar 1016 Na 10 dagen SG gezakt naar 1009 Na 12 dagen SG gezakt naar 1007 Na 16 dagen SG gezakt naar 1006 ( 3 dagen stabiel) Vergisting 16 dagen Overgeheveld na 12 dagen Gebotteld met 8 gram suiker per liter bier en ongeveer 3 weken laten vergisten op circa 19,5°C.
Erwin
Ziet eruit als een lekker biertje. Hoeveel liter had je over om te bottelen.
Marc
Hey Erwin,
Wat leuk dat je reageert op mijn recept!
Ik had ongeveer 11 liter over om te bottelen. Uitkomst 35 flesjes.
Peter
Hoi Marc
Heb jij hop bloemen of pallets gebruikt?
Marc
Hey Peter,
Ik heb hop bloemen gebruikt.
paul
hoi joeri
met hoeveel gram bottel nu per liter?
erik
hoi, ook deze gebrouwen. ik kwam uit op een begin sg van 1060. voor de vergisting heb ik wyeast 3711 french saison gebruikt. (ik dacht dat ik nog korrelgist had ……nee dus haha) Nu na 2 week ik mijn sg 960, terwijl ik eigenlijk te weinig gist gebruikt heb volgens de software. Erg benieuwt hoe dit gaat smaken. wel veel alcohol lijkt me.
Joeri
In sommige gevallen kan een SG onder de 1000 uitkomen en zeker de 3711 kan flink doorvergisten maar een SG van 960 is wel erg laag. Op welke temperatuur heb je je SG gemeten? Lageren doe je pas als er geen activiteit meer in je waterslot aanwezig is en je bier dus helemaal is uitvergist.
erik
zal ik nu koud gaan lageren zodat de gisting stopt? of ploffen de flessen dan bij het nagisten in de fles.
Robin
Hoi Erik, weet je zeker dat je SG meting klopt? 960 lijkt me wel erg laag. Dan zou er nu ruim 13% alcohol in zitten.
erik
ik heb gemeten op kamertemperatuur (ongeveer 21 raden)en staat op 960 i later weer gemeten en het een dag laten staan om zeker te weten dat het op temperatuur was. zo’n maatcilinder met sg meter erin heb ik gebruikt. ik heb het inmiddels gebotteld zal mij benieuwen
El Pastor Belga
Zal wel een lekker biertje zijn, maar met een saison gist ver van een Bok. Maar als het beestje maar een naam heeft.
Niek
Hoi Joeri, Om even te laten weten dat ik je recepten erg kan waarderen. Lekkere biertjes. Nu je Lentebock aan het brouwen. Ben benieuwd. En mooie site.
Groet, Niek
Joeri
Bedankt Niek! Fijn dat het zo gewaardeerd wordt. Dit recept is overigens ge-upload door Marc 🙂
Harm
Hoi Marc, heb het bier 2 weken geleden gebrouwen, heb hem net overgebracht om te gaan lageren. Had een begin sg van 1062 en hij is nu 1008. Smaakt op dit moment al lekker, ben benieuwd hoe hij over 4 weken smaakt 😋.
Jerry
Deze ziet er top uit. Mooie site overigens. Zelf twee maal eerder gebrouwen en was opzoek naar een fris biertje. Deze ga ik maar eens proberen. Bedankt voor het recept
Marc
Wat leuk dat mijn biertje regelmatig gebrouwen word. Tijdje geleden heb ik dit biertje ook weer gebrouwen, alleen heb ik toen een andere gist gebruikt. (Magove Jack’s M76) resultaat is een lager alcohol percentage, wat ook de bedoeling was.
Heb al 1 flesje geproeft deze smaakt goed, maar moet nog zeker een paar weken staan voor dat de smaak goed is.
Sjors
Dit zal ongetwijfeld een hele domme vraag zijn, maar hoeveel gist moet ik gebruiken voor dit recept?
Zoals jullie merken ben ik nog beginnend in dit vak 😐
Joeri
Dat is afhankelijk van de hoeveelheid liters die je gaat brouwen. Op elke gist verpakking staat aangegeven voor hoeveel liter wort het geschikt is.
Sjors
Dank je wel Joeri!
Broeder Franciscus
Marc , we zijn van plan om je recept te brouwen maar ik heb een aantal vragen 🧐 Laat je hem eerst gisten dan overhevelen nog 4 dagen doorgisten en dan bottelen??en bottel je met 5 of met 8 gram en hoeveel gist voeg je dan toe ?? Aardig wat vragen hoop dat je ze kunt beantwoorden
Marc
12 dagen gisten dan overhevelen. Dan nog 4 dagen uitlaten gisten. Totaal dus 16 dagen daarna heb ik het bier gebotteld met 5 gram suiker per liter bier.
Voor dit recept is één zakje gist voldoende.
Succes!
Marc
Verhaegen Philippe
Dag Marc
Ik ga je saison biertje brouwen. Ivm de gist is dit één zakje voor je recept?
Ziet er heerlijk uit !!
Ralf
Hi Marc,
Het lijkt mij een heerlijk recept. Ben erg benieuwd naar het effect van de sinaasappel.
Mogelijk kijk ik er overheen, maar hoeveel gram gist heb je gebruikt voor dit recept? Ik moet het recept namelijk herberekenen omdat ik maximaal 9 liter kan laten vergisten.
Vrolijke groet, Ralf
Jeroen
Hoi, ik ga binnenkort dit bier voor de eerste keer brouwen. Enkele vraagjes voor de mensen met meer ervaring 🙂:
1. Als ik 23 L wil brouwen ipv 15 L, is het zo simpel als gewoon de hoeveelheden herberekenen naar het hogere volume ( / 15 x 23)?
2. Voor de gisting, kan ik het volgende toepassen?
– 12 dagen op 26 gr
– 4 dagen op kamertemp
– 2 weken lageren op 15 gr
Allemaal in dezelfde gisttank zonder overhevelen?
3. Zou ik met het grotere volume een bottelgist gebruiken, gezien ik 1 zakje M29 gebruik voor 23 L? Indien ja, welke bottelgist en hoeveel?
Hartelijk dank!
André
Hallo Marc, kun je misschien iets specifieker zijn qua Speltmout die je hebt gebruikt. er staan nogal wat op de site waar ik wil bestellen.
Andre
Weyermann® Spelt mout 3-7 EBC ga ik gebruiken
Mathijs
Deze ook gebrouwen en onlangs voor het eerst geproeft, heel erg lekker! De mensen die ik een flesje heb gegeven zijn ook erg enthousiast. Als bierstijl zou ik deze echter meer scharen in de categorie “Saison” maar echt een voortreffelijk biertje!
Ton
Hoi Marc, Je voegt helemaal geen suiker toe tijdens het brouwen. (alleen bij het bottelen) Is dat correct ?
Groet Ton
Johan
Voeg je tijdens het kookproces geen enkele keer een hoeveelheid suiker toe?
Johan
Beste Marc,
Ik begrijp niet wat je bedoelt met gebotteld met 5 g/l en daarna wederom gebotteld met 8g/l?
Bedoel je om na 12 dagen over te hevelen naar een ander vat en er dan 5g/l aan toe te voegen en de 8g/l tijdens het definitieve bottelen?
“Vergisting & Bottelen” is een, voor mij, moeilijk te begrijpen stuk!
Joeri
Als er tijdens het kookproces suiker wordt toegevoegd dan zal dit in het recept terug te vinden zijn bij vergistbare ingrediënten. Tijdens het bottelen is er 8gr suiker per liter toegevoegd. Ik zag dat er een foutje in het recept stond. Dit is aangepast.