De Irish Red Ale is een bier met een amber tot rode kleur en een karamelachtige en zoete smaak. Een echte doordrinker vanwege de lichte bitterheid en het lage alcoholpercentage.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
25 liter | 12 liter (78°C) | 75min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1048 | 1012 | 4,9% | 25 | 23,5 |
Temperatuur (°C) | 65°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 90min | 5min |
Vergisting: Wyeast 1084 Irish Ale 19-21°C. Dryhopping: 10 dagen
Erik
Deze ga ik ook brouwen lijkt me lekker. Waarschijnlijk een beginnersvraag maar, totaal dus 12 liter wegkoken?
Jeroen
Nee gewoon starten met 25L maischen. Dan spoelen met 12L. Je start dan de kook met ongeveer 30-32 L Bottelen met 2-3 gram! Succes
Erik
Mijn hop heeft 6.7 alohazuur zie ik nu. Moet er dan minder in?
Joeri
Klopt! Wil je dezelfde IBU bereiken dan is het belangrijk om je hoeveelheid hop altijd uit te rekenen a.d.h.v je alfazuur. Dit kan bijvoorbeeld met deze tool.
Erik
Ik heb de helft gebrouwen begin sg 1040 eind sg 1010. Ibu van 35 (te hoge alfa en nog teveel hop) bedankt voor de tool ik weet nu hoeveel ik moet gebruiken.
Jeroen
@ Erik
Is het gelukt? Lekker?
Erik
Jaaaa lekker biertje geworden hij was natuurlijk te bitter (hogere alfazuur als het recept)maar de tweede batch is inmiddels gebotteld. Dan is ie perfec
Edwin
Hoi, ik ben net begonnen met thuisbrouwen. Ik had een pakket gekocht met een brouwemmer van 5 liter. Ik neem aan dat ik alle ingrediënten dus gewoon door 5 kan delen? Enige wat ik mis in dit recept is de hoeveelheid van het gist.
Robin
Hey hoi, ik wil graag dit recept maken alleen ik heb vragen bij de gist. Wyeast geeft aan dat 1 verpakking voor 20 liter is en dit recept is voor 25 liter. wat is de beste manier om dit aan te pakken?
Joeri
Binnen dit recept red je het met 1 Wyeast verpakking.
Jeroen
klopt, lukt met 1 zakje WYEAST
theo
dryhopppen van 10 dagen zijn dat de laatste 10 dagen of na 10 dagen ? en hoelang daarna nog vergisten ?
Jeroen
@theo, laatste 10 dgn. NA vergisting!
Theo
IRA gaat nu op de fles het jongbier smaakte lekker.
Ik heb alleen niet gespoelt maar toch nog 2 kratjes eruit gekregen.
En i.p.v. bloemen pallets gebruikt (90% van de hoeveelheid die hier staat aangegeven.)
Ik heb volledig volgends het schema gewerkt verder.
Ben benieuwt !
Jeroen
Hoe lang laat je dit bier rijpen in de fles?
Joeri
Aangezien er best wat dryphop inzit (hoe verser hoe beter) en vrij laag in alcohol zit zou ik niet te lang wachten met drinken 😉