De ochtend voor de brouw dag: los alleen de champagne gist op in 200ml water en 6 thee lepels suiker. Dit te doen omdat, Champagne gist moeite heeft in het vergisten van grotere/complexe suikers en biergist heeft dit probleem niet. Om de champagne smaak goed terug te laten komen geven we de champagne gist deze voorsprong.
Na het terug koelen en filteren: voeg de 200ml champagne gist toe en het zakje biergist. Laat dit vervolgens 10min staan en roer het voorzichtig door.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
22 liter (totaal) | 9 liter (78°C) | 60min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1049 | 1011 | 5% | 37 | 6 |
Temperatuur (°C) | 53°C | 63°C | 73°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 10min | 40min | 20min | 5min |
Hoofdvergisting: laat je wort 7 dagen op 19.5 graden staan. Na vergisting: overhevelen naar een schoon vat. Laat dit nog 2 weken staan op 16 graden. Bottelen: Filter je bier eerst en voeg hierna 7g/l bottelsuiker toe. Laat de flessen 4-5 weken op kamertemperatuur staan.
Chris
Heb je al resultaat geproefd van dit recept? En…. ?