De ochtend voor de brouw dag: los alleen de champagne gist op in 200ml water en 6 thee lepels suiker. Dit te doen omdat, Champagne gist moeite heeft in het vergisten van grotere/complexe suikers en biergist heeft dit probleem niet. Om de champagne smaak goed terug te laten komen geven we de champagne gist deze voorsprong.
Na het terug koelen en filteren: voeg de 200ml champagne gist toe en het zakje biergist. Laat dit vervolgens 10min staan en roer het voorzichtig door.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
22 liter (totaal) | 9 liter (78°C) | 60min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1049 | 1011 | 5% | 37 | 6 |
Temperatuur (°C) | 53°C | 63°C | 73°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 10min | 40min | 20min | 5min |
Hoofdvergisting: laat je wort 7 dagen op 19.5 graden staan. Na vergisting: overhevelen naar een schoon vat. Laat dit nog 2 weken staan op 16 graden. Bottelen: Filter je bier eerst en voeg hierna 7g/l bottelsuiker toe. Laat de flessen 4-5 weken op kamertemperatuur staan.
Chris
Heb je al resultaat geproefd van dit recept? En…. ?
Elmer
Ja zeker!
Wilde het zelfde recept nog een keer gaan brouwen alleen dan met 2 flessen druiven sap (dus 1400ml). Zodat de druiven/champagne smaak beter tot zijn recht komt.
Ga dit bier opnieuw brouwen zodat ik tijdens de feestdagen weer zo’n lekker toepasselijk biertje heb!
Vigo
Beste elmer,
Ik ga een poging doen, maar de opmerking (totaal) bij maischwater maakt me een beetje onzeker over hoeveel water er nu gebruikt wordt..
Klopt het dat ik moet beginnen met 22 liter en dat ga aanvullen met 9 liter spoelwater en dus na kookverlies ik ongeveer op 26 terecht kom? Of moet ik incl. Spoelwater op 22 uitkomen?
Groet,
Vigo
Jan
Welke champagnegist wordt gebruikt en waar verkrijgbaar?
Jan
Wanneer moet het druivensap toegevoegd worden?
Jan
Sorry, staat in het recept,
overheen gelezen.