Blond Bier Recept

( 0 out of 5 )
Loading...
bier recept blond
  • 1062Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Deze zomer voor de tweede keer dit blonde bier gebrouwen. De Magnum hop in combinatie met de Wyeast 3787 (High Gravity) geeft dit bier een fruitige smaak met een licht amberkleurtje. De koriander geeft het een licht kruidig randje. Een heel fijn biertje geworden die eigenlijk standaard op voorraad staat.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
9,5 liter 6 liter (78°C) 75min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBU
1062 1014 7% 22 18

Maischschema

Temperatuur (°C) 62°C 72°C 78°C
Tijd (minuten) 40min 20min 5min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Kruiden
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C. Overgeheveld na 9 dagen. Daarna lageren. Bottelen met 7 g/l suiker en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.

Reacties (22)

  • de obelisk

    5 liter maisch water en 6,4 toevoeging. Is het maisch water a 5 liter niet wat te kort? Mijn laatste brouw in de easybrew verkookte ik veel water waardoor er ipv 10 liter, 8,7 liter over bleef.

    • Joeri

      Kan goed kloppen. Ik heb dit recept gisteren voor de vijfde keer gebrouwen op 50 liter (met inmiddels wat aanpassingen) en kwam op 35 liter maischwater. Je kan dus op 10 liter 7 liter maischwater en 8,5 liter spoelwater aanhouden. Ik heb het in het recept aangepast.

  • Jurk

    Maak je gebruik van bloemen of pellets?

  • R.Rozenveld

    Voeg je de koriander toe bij het maischen of bij het koken.

    • Joeri

      Kruiden en specerijen voeg je vaak toe tijdens de laatste minuten van het kookproces.
      Vergelijk het met koken van gerechten. Om de smaak van kruiden goed naar voren te laten komen voeg je je kruiden ook pas op het einde toe.

      Voor meer info over kruiden tijdens het brouwproces zie hier.

  • sjuulzz

    voor hoeveel liter is dit recept?

    • Joeri

      10 liter. Het staat bovenin het recept 😉

  • Yves janssens

    Mag ik weten hoeveel gr gist er bij moet aub

    • Joeri

      Voor brouwsels kleiner dan 25 liter heb je aan één zak Wyeast genoeg.

  • Lars

    Wij zijn beginnende Brouwers en we vroegen ons af of het overhevelen binnen 2,5 week vergisting valt of daarna pas?

    • Joeri

      Iedere brouwer doet dit weer op zijn eigen manier. Sommige brouwers hevelen niet over om de kans op infecties zo klein mogelijk te maken. Andere brouwers hevelen over wanneer de hoofdvergisting bijna afgelopen is. Ikzelf hevel vaak over op circa 8 a 9 dagen na de brouwdag maar ook bij mij verschilt dit nog wel eens afhankelijk van het biertype.

  • Sander

    Plan is om dit mooie recept volgende week uit te voeren maar dan in dubbele hoeveelheid maisch- en spoelwater. Kan ik de hoeveelheid aan ingrediënten dan ook gewoon verdubbelen of is dat te makkelijk gedacht?

    • Joeri

      Ja klopt! Zo simpel is het 🙂 Zorg er wel voor dat je je hop bitterheid even opnieuw berekend middels deze website.

  • Benny

    Halo, vandaag dit recept nagebrouwen. Wel verdubbeld naar 20 L en 100 gram zuurmout toegevoegd. Netjes 20.5 liter in gistvat helaas begin sg is slechts 1050. Kan ik eventueel suiker toevoegen en indien ja hoeveel? Btw ik brouw met easybrew 30.

    • Joeri

      Er zijn brouwers die dit doen. Ikzelf zou het zo laten, zorgen dat je alles goed monitort en opschrijft en je recept voor je volgende brouw aanpassen. Het zal nu een licht blondje worden maar vast ook erg lekker!

  • Benny

    Dank u voor het antwoord. Het wordt inderdaad een licht blondje. Brouwrecept aanpassen heb ik de kennis niet voor. Volgende keer gooi ik er extra mout bij. Groetjes en bedankt dat je recepten wil delen.

  • Stijn

    Hallo, ik had een vraagje waar je alle producten koopt voor het brouwen van het bier.

    • Joeri

      Ikzelf bestel altijd bij Brauwmarkt of bij Unibrew. Afhankelijk van de voorraad. Heel soms bij Brouwland België. Brouwmaatje heb ik ook goede verhalen over gehoord maar zelf geen ervaring mee.

  • Dries

    Dag Joeri, als beginnende brouwer vroeg ik me af hoe lang je dit bier laat lageren en op welke temperatuur. Aangezien je hopbloemen hebt gebruikt vroeg ik me ook af of het gewicht hetzelfde is als men hop pellets gebruikt. Kijk er al naar uit om dit uit te testen!

    • Joeri

      Dag Dries, dit hangt af van hoe jouw brouw set-up eruit ziet. Werk je met een klimaat kast en kun je lageren op 0 graden dan zul je een kortere lageringstijd nodig hebben dan wanneer het buiten 12 graden is en je vergistingsvat in de garage staat. Sommige brouwers doen de lagering na het bottelen op fles. Tussendoor beoordelen (en proeven) dus maar 😉

      • Joeri

        Voor hoppellets kun je het beste 90% van de hoeveelheden gebruiken die in een recept (met hopbloemen) genoemd worden.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten