Deze zomer voor de tweede keer dit blonde bier gebrouwen. De Magnum hop in combinatie met de Wyeast 3787 (High Gravity) geeft dit bier een fruitige smaak met een licht amberkleurtje. De koriander geeft het een subtiel kruidig randje. Een heel fijn biertje geworden die eigenlijk standaard op voorraad staat.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
9,6 liter | 6,6 liter (78°C) | 60min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1062 | 1014 | 6,8% | 22 | 18 |
Temperatuur (°C) | 62°C | 72°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 40min | 20min | 5min |
Vergisting: Wyeast 3787 High Gravity op 22°C. Overgeheveld na 9 dagen. Daarna lageren. Bottelen met 7 g/l suiker en ongeveer 3 week laten vergisten op circa 19°C.
Jurk
Maak je gebruik van bloemen of pellets?
Joeri
Hopbloemen
R.Rozenveld
Voeg je de koriander toe bij het maischen of bij het koken.
Joeri
Kruiden en specerijen voeg je vaak toe tijdens de laatste minuten van het kookproces.
Vergelijk het met koken van gerechten. Om de smaak van kruiden goed naar voren te laten komen voeg je je kruiden ook pas op het einde toe.
Voor meer info over kruiden tijdens het brouwproces zie hier.
sjuulzz
voor hoeveel liter is dit recept?
Joeri
10 liter. Het staat bovenin het recept 😉
Yves janssens
Mag ik weten hoeveel gr gist er bij moet aub
Joeri
Voor brouwsels kleiner dan 25 liter heb je aan één zak Wyeast genoeg.
Lars
Wij zijn beginnende Brouwers en we vroegen ons af of het overhevelen binnen 2,5 week vergisting valt of daarna pas?
Joeri
Iedere brouwer doet dit weer op zijn eigen manier. Sommige brouwers hevelen niet over om de kans op infecties zo klein mogelijk te maken. Andere brouwers hevelen over wanneer de hoofdvergisting bijna afgelopen is. Ikzelf hevel vaak over op circa 8 a 9 dagen na de brouwdag maar ook bij mij verschilt dit nog wel eens afhankelijk van het biertype.
Sander
Plan is om dit mooie recept volgende week uit te voeren maar dan in dubbele hoeveelheid maisch- en spoelwater. Kan ik de hoeveelheid aan ingrediënten dan ook gewoon verdubbelen of is dat te makkelijk gedacht?
Joeri
Ja klopt! Zo simpel is het 🙂 Zorg er wel voor dat je je hop bitterheid even opnieuw berekend middels deze website.
Benny
Halo, vandaag dit recept nagebrouwen. Wel verdubbeld naar 20 L en 100 gram zuurmout toegevoegd. Netjes 20.5 liter in gistvat helaas begin sg is slechts 1050. Kan ik eventueel suiker toevoegen en indien ja hoeveel? Btw ik brouw met easybrew 30.
Joeri
Er zijn brouwers die dit doen. Ikzelf zou het zo laten, zorgen dat je alles goed monitort en opschrijft en je recept voor je volgende brouw aanpassen. Het zal nu een licht blondje worden maar vast ook erg lekker!
Benny
Dank u voor het antwoord. Het wordt inderdaad een licht blondje. Brouwrecept aanpassen heb ik de kennis niet voor. Volgende keer gooi ik er extra mout bij. Groetjes en bedankt dat je recepten wil delen.
Stijn
Hallo, ik had een vraagje waar je alle producten koopt voor het brouwen van het bier.
Joeri
Ikzelf bestel altijd bij Brauwmarkt of bij Unibrew. Afhankelijk van de voorraad. Heel soms bij Brouwland België. Brouwmaatje heb ik ook goede verhalen over gehoord maar zelf geen ervaring mee.
Dries
Dag Joeri, als beginnende brouwer vroeg ik me af hoe lang je dit bier laat lageren en op welke temperatuur. Aangezien je hopbloemen hebt gebruikt vroeg ik me ook af of het gewicht hetzelfde is als men hop pellets gebruikt. Kijk er al naar uit om dit uit te testen!
Joeri
Dag Dries, dit hangt af van hoe jouw brouw set-up eruit ziet. Werk je met een klimaat kast en kun je lageren op 0 graden dan zul je een kortere lageringstijd nodig hebben dan wanneer het buiten 12 graden is en je vergistingsvat in de garage staat. Sommige brouwers doen de lagering na het bottelen op fles. Tussendoor beoordelen (en proeven) dus maar 😉
Joeri
Voor hoppellets kun je het beste 90% van de hoeveelheden gebruiken die in een recept (met hopbloemen) genoemd worden.
Henk Janssen
Compliment voor deze leuke site.
Als beginnend hobbybrouwer heb ik een vraag.
Klopt het dat er in het recept van deze blonde geen brouwsuiker gebruikt wordt ?
hartelijk dank alvast voor uw reactie.
Henk
Joeri
Bedankt Henk! Klopt inderdaad. Voor dit biertje haal je alle benodigde suikers uit je graan.
Patrick
Hoi, Ik heb ook wel een vraag omdat ik deze ook wel een keer wil maken.
Als ik dit recept invoer in brouwhulp dan komen de waardes in het ‘recept en klassegrenzen’ vor een blond biertje niet uit of moet ik hier helemaal niet naar kijken?
Joeri
Hoi Patrick, ik ben zelf niet bekend met het programma Brouwbulp maar het is altijd noodzakelijk om je recept aan te passen naar je eigen workflow.
Theo
als ik 20 liter wil maken kan ik gewoon simpel alle hoeveelheden verdubbelen ?
Dit word mijn 2e biertje ooit!
Joeri
Yes, go for it!
Ron Everaerts
Ik heb vandaag 20 liter gebrouwen volgens jouw recept. Na het overhevelen op welke tempratuur en hoelang kan ik het beste lageren.
Danny
Afgelopen zaterdag dit recept gebrouwen, eerste recept sinds we alle spullen hebben aangeschaft. Erg benieuwd naar het eindresultaat!
Helaas was de bierwortmeter gebroken gearriveerd, dus konden we de SG-waarde niet meten na het koelen. Nieuwe nu onderweg, dus kunnen enkel de eind-SG meten.
Hebben nu het gistvat in de klimaatkast op 22ºC staan. Moeten we, wanneer de SG-waarde niet meer verandert, deze overhevelen om te lageren (en op welke temperatuur dan?), of zouden we dit ook al direct kunnen bottelen?
Joeri
Lees de reacties hierboven maar eens. Hier staan eigenlijk alle antwoorden al op jouw vragen 🙂
Danny
Bedankt, ik heb alle reacties nogmaals doorgenomen en we gaan het gewoon zien! Het is tenslotte de eerste keer, moeten uiteraard nog veel leren, maar deze informatie helpt enorm.
Kay
Gister dit recept als basis gebruikt voor het brouwen van een (hopelijk) lekker blond biertje. Uiteindelijk 25 liter wort in de vergistingsemmer getapt. De Wyeast 3787 High Gravity vloeibare gist is voor 15-20 liter staat op de verpakking. Nou had ik nog SafAle WB-06 korrelgist liggen. Naast het zakje Wyeast 3787 heb ik nog een paar gram SafeAle WB-06 korrelgist in de vergistingsemmer gegooid. Heeft iemand ervaring met het combineren van vloeibare gist en korrelgist? Welke invloed zal het hebben op het bier naar verwachting?
Joeri
Achteraf gezien had je het met 1 smackpak kunnen redden. Zolang je begin SG maar niet veel hoger is dan dit recept moet 25 liter oké zijn. Ik ben wel benieuwd naar wat de combinatie met de WB-06 gaat doen eigenlijk. De WB-06 maakt onder de 22°C kruidnagelaroma en boven de 23°C banaan dus het zal te maken hebben met de hoeveelheid gist en je vergistingstemperatuur.
Kay
Dank voor je reactie. Goed om te weten dat ik het had kunnen redden met 1 smackpak. Begin SG was 1052. Ik heb geen klimaatkast, de vergistingsemmer staat in de bijkeuken. Overdag rond de 21 graden, ‘s nachts iets koeler.
Ik had niet alles voor het recept in huis, waardoor ik wat (kleine) aanpassingen heb gedaan. Ik heb de 120 gram Caramout toegevoegd wat ik nog had liggen. De Saazhop heb ik vervangen met East Kent Golding (5,13% – 12 gr 15min). Koriander heb ik er niet ingedaan, wel een vanillestokje van 1 gram.
Het resultaat gaan we zien over een week of 5.
Albert
Goedemiddag, super site wil ik eerst even zeggen, top.
Zeker voor een echte beginner als ik. Na een online workshop (Vandeoirsprong) gaat dit het eerste biertje onder eigen regie worden, best spannend. Omdat we echt alles handmatig doen heb ik het recept naar 6 ltr omgerekend (alles in verhouding genomen). De meest noodzakelijk gereedschappen hebben we aangeschaft, maar geen klimaatkast (maar die maak ik nog wel een keer).
Ik heb wel wat aangepast zoals: gist wordt de Gist – Mangrove jack’s craft series M31. Verder dacht ik om na de eerste 9 dagen niet over te hevelen maar gewoon in de vergistingsemmer te laten voor totaal ca 3 weken. daarna bottelen met suiker op de fles en dan nog een 2 weken donker koud zetten. Dat is het idee, hopelijk goed en anders hoor ik het graag.
Joeri
Mooi! Welkom op De Brouwkeuken 🙂
De M31 is een heerlijke gist. Goede keuze. Ik ben zelf zo’n brouwer die bijna altijd overhevelt vlak voor de hoofdvergisting is ge-eindigt maar er zijn genoeg brouwers die niet overhevelen. Succes!
Albert
Hallo Joeri, bedankt voor je reactie. Best spannend voor de eerste keer. Fijn om een goede backup te hebben….
Denk dat ik dan maar het advies van de meester volg en een hevelbuis ga aanschaffen van brewferm. Na overhevelen ben je natuurlijk ook de trub onder in de emmer kwijt en is het bier helderder dacht ik. ik ga ervoor… laat je het resultaat nog wel weten.
PS als ik op “beantwoorden klik gebeurd er niets, klopt dat?
Jippe
Leuke post! Ik ga dit recept ook proberen. Vraag me alleen af hoe het gaat na het koken, laat je het 9 dagen gisten en stop je het daarna in de fles? En wat bedoel je met lageren?
(Beginnend brouwer, sorry)
Alvast bedankt! Groetjes 🙂
Joeri
Brouwen zit iets complexer in elkaar om hier zo even antwoord op te kunnen geven. Je gist bepaald wanneer je vergisting klaar is, niet dit recept. Op deze pagina staat alles in stappen uitgelegd. Misschien erg waardevol voor je.
menno
Bedankt voor dit mooie recept, het staat nu mooi te vergisten op 22 graden.
Mijn vraag is wat moet de temeratuur zijn bij het lageren?
Grt menno
Joeri
Geen dank Menno! Het antwoord staat hier al boven in de reacties 🙂
menno
Dank je Joeri, het stond inderdaad in de comments. Ik lager nu 2 weken op 4 graden in een konisch vat omdat 0 graden niet mogelijk is. Ik heb regelmatig gist afgetapt en het bier is aardig helder. Is het raadzaam om dan bottelgist toe te voegen? Omdat al het overige gist op de bodem ligt en tijdens het bottelen bij het bovenste kraantje weinig gist mee
komt. Grt menno
Joeri
Klinkt goed! Ik zelf gebruik altijd een beetje extra gist voor het bottelen.
Hendrik
Hallo Joeri, leuk dat je commentaar geeft op de vragen. Ik heb nog niet 1 keer gist toegevoegd voor het bottelen. Hoeveel gist doe je dan en wat is het effect?
Joeri
Er zijn veel brouwers die geen extra bottelgist toevoegen. Ikzelf voeg altijd een half zakje S-33 toe aan een batch van 50 liter. Dat is voor mij voldoende voor een goed hergistingsproces op de fles.
Hendrik
Okay thanks, is er iets wat je mist in smaak of iets dergelijks als je geen gist toevoegt? Of is het iets dat het meer zekerheid biedt met wat gist er bij?
Edwin
Hey Joeri, een mooi recept!
Ik ga hem proberen.
Vraagje over het gist proces:
22 gr. en na negen dagen ga je overhevelen.
Hierna ga je lageren, na het lageren ga je vergisten (hergisten??) op 19 gr.
Hoe lang en op welke temperatuur ga je lageren?
Ik heb een klimaatkast.
Joeri
Lageren doe je pas als je vergisting helemaal is afgelopen. Dat is erg belangrijk. Daarna ga je lageren. 1 tot 3 weken, afhankelijk van de temperatuur.
Na het lageren bottel je het bier en begint je hergisting op de fles.
William
Top recept, ik heb deze gemaakt maar had niet de gist die was voorgeschreven. In plaats daarvan heb ik de Fermentis safbrew BE-256 gebruikt. Vergisting kwam snel op gang en naar twee was de hoofdvergisting gereed.
Heerlijk biertje geworden, mooi bittertje, iets fruitig en een kruidig karakter, denk 6% ongeveer die van mij.
Merci voor het leuke recept! Ik ga hem zeker nog eens maken.
Joeri
Cheers!!
Mees
Hi Joeri, is het overhevelen noodzakelijk? Ik ben een beginner en heb dit ook nog nooit gedaan. Heel erg bedankt voor het recept!
Joeri
Hi Mees, Ikzelf hevel altijd over na de hoofdvergisting maar niet iedere brouwer doet dit. Er zijn in dit recept al veel reacties geplaatst over overhevelen. Zeker voor een beginnende brouwer erg leerzaam om alles eens door te lezen. Succes!
kees
Hallo
Is het nodig om een giststarter te maken voor dit recept.
Ik gebruik Wyeast 3787 high Gravity
Groetjes Kees
Joeri
Voor dit recept is dit niet nodig. Als je er maar voor zorgt dat je genoeg gist gebruikt voor de hoeveelheid liters die je brouwt.
kees
Beste Joeri
Bij de nagisting is er kaam ontstaan in het vat.
Wij hebben de bovenste laag verwijderd het vlies en witte bellen.
Is het verstandig dat wij verder gegaan zijn met bottelen of weggooien en is het schadelijk voor je gezondheid.
Groet Kees
Joeri
Hi Kees, balen zeg… De smaak van je bier zal gaan veranderen en dat proef je waarschijnlijk nu al. Hij wordt dunner, aroma’s verdwijnen, koolzuur wordt heviger en het kan een scherpe nasmaak/geur achterlaten in je mond/neus. Er zijn brouwers die overhevelen en het laatste laagje (vlies / bellen) achterlaten en aangeven dat het best een drinkbaar bier is geworden na het bottelen. Ikzelf heb het ook een keer gehad. Uiteindelijk toch gaan bottelen maar daarna alsnog alles weggegooid 😉
Hendrik
Hoi, ik het dit Blond recept al twee keer gemaakt. Weliswaar onder druk vergist op 25 graden. En na koelen meteen bottelen zonder navergisting. Beide keren heel goed
gelukt en zo lekker. Dus we houden hem er in.
Bennno
Ik heb vandaag de blond gebrouwen met een starter ongeveer 40 uur geleden
Dit was mijn eerste keer ik dat deed.
Mocht de wyeast niet aan gaan, wat zijn dan mijn mogelijkheden om toch te slagen?
Heb 20 liter gebrouwen
Bram Janssens
Vandaag dit recept gebrouwen. Ben redelijk ervaren inmiddels. Meer dan veertig brouwsels gemaakt. Had zin in een blondje, het voorjaar komt eraan!
Mijn begin SG kwam uit op 1,063, netjes dus. Ben benieuwd naar het resultaat.
Jan
Als je Fermentis BE-256 gebruikt, hoeveel is dan nodig voor 5 liter eindresultaat?
Joeri
Volgens mij wordt de 256 verkocht in zakjes voor 20 of 25 liter brouwsels.
Tim
Ik sta op het punt dit recept te brouwen, maar is het maisschema 40, 20, 5 minuten. Daarna spoelen en nogmaals 60 minuten koken, inclusief de hop?
Joeri
Helemaal juist!
Tim
Hi nogmaals!
25 juli heb ik dit bier gebrouwen met een begin sg van 1060.
Anderhalve dag later vertrok ik op vakantie (nog geen activiteit in het waterslot overigens) en morgen kom ik weer thuis.
Kan ik de vergisting meten door het sg weer te meten? Hoeveel zou dit dan ongeveer moeten zijn?
Joeri
Het gewenste eind SG staat in het recept maar is ook afhankelijk van andere factoren. Het zou als het allemaal goed gegaan is wel ongeveer op hetzelfde moeten uitkomen.
Ruud
Hallo, wat een fantastische site is dit. Wij gaan binnenkort ons eerste biertje brouwen, en laat dat deze blond bier zijn die er goed uitziet. Nu zijn we de grondstoffen aan het verzamelen, en vroeg ik me af wanneer de Amber 50 wordt toegevoegd aan de wort? Moet dat bij 1 van de maischenrust stappen? Of later of vanaf de start? En hoe lang?
Misschien is het nog onervarenheid van mij dat ik dit niet weet hoor?
Groet,
Ruud
Joeri
Goed bezig en bedankt Ruud! Alle granen voeg je op hetzelfde moment toe. Dus alles tegelijk schroten en direct bij start maischen toevoegen.
Frank Coenen
Is er een alternatief voor de Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Deze is nl alleen maar te verkrijgen in de XL versie en is erg prijzig 15 euro
Joeri
De Wyeast 3787 is zijn investering wel waard vind ik persoonlijk. Er staan in de reacties ook korrelgisten die je zou kunnen gebruiken.
Frank Coenen
Nog 1 vraagje. Als je overhevelt en gaat lageren. Doe je dit dan in een afgesloten vat. Er is nl geen vergisting meer, toch?
Joeri
Je hebt altijd een waterslot nodig!
Jippe
Dag Joeri,
Ik heb afgelopen weekend weer lekker staan brouwen en ben langzaam maar zeker mijn oplages groter aan het maken. Zo ben ik een aantal keer geleden begonnen met 10 liter en inmiddels al weer de 40 liter aangetikt. Ik merk wel dat het maischen, spoelen en koken steeds lastiger wordt met de grotere hoeveelheid. Heb je een tip voor wat ik het best kan doen om dit makkelijker te maken? Ik ervaar nu bij het mais hen dat ik steeds met een digitale kookthermometer de temperatuur niet heel makkelijk kan regelen in combinatie met het fornuis. Ook bij het koelen gaat het niet heel makkelijk. Welke stappen kan ik het beste zetten om dit beter te laten verlopen?