American Amber Ale

( 0 out of 5 )
Loading...
American Amber Red Ale
  • 1052Gewenst begin SG
  • 10Aantal liters
Recept Afdrukken

Een bovengistend en amberkleurige American Amber Ale. Dit bier heeft een mooie balans tussen moutig/karamel, bitterheid en aromahoppen. Vroeger werd deze bierstijl ook wel American Red Ale genoemd. Het bier smaakt zoet, dankzij de gekleurde mouten. De Amerikaanse hopsoorten leggen daar een fruitige deken van citrusfruit overheen met een lichte bitterheid.

Algemene info

Maischwater Spoelwater Kooktijd
8,8 liter 6 liter (78°C) 70min

 

Begin SG Eind SG Alcohol IBU EBC
1052 1012 5,8% 38 35

Maischschema

Temperatuur (°C) 67°C 78°C
Tijd (minuten) 65min 10min

Ingrediënten

  • Vergistbare Ingrediënten
  • Hop
  • Gist
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +
  • Voeg toe +

Vergisting & Bottelen

  • Vergisting: Safale American US-05 op 20°C. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 2 weken inclusief Amarillo dryphopping Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 weken laten vergisten op circa 19,5°C.

Reacties (10)

  • Frank

    Hoi
    ik wil de amber ale gaan maken maar nu staat als 4e 0 min. 19 gram citra hop.
    moet deze er dan helemaal niet in of moet deze niet bij de kook maar op een andere manier

    • Joeri

      Ik snap de verwarring. De 0 minuten staat eigenlijk voor enkel de hoparoma’s en niet de bitterheid. Wat ik zelf altijd doe voor de 0 minuten hopgift is de hop in mijn vergiet leggen. Als ik de wort dan uit mijn kookketel in mijn vergistingsvat laat lopen dan neemt het de aroma’s van de hop mooi mee.

  • Arthur

    Hoi! Op welke temperatuur zou je het beste die 14 dagen kunnen koudhoppen?

    • Joeri

      Goede vraag! Veel brouwers pakken dit op verschillende manieren aan. Soms ook om praktische redenen want niet iedere brouwer heeft een klimaatkast. Ikzelf heb bij dit bier de dryhopping/drooghoppen de eerste week op circa 17°C laten verlopen en de tweede week gelagerd naar 8-10°C.

      Maar lees dit artikel eens over het effect van verschillende temperaturen tijdens het drooghoppen.

  • Arthur

    En je kookt 70 minuten, dus de eerste hop gaat er na 10 in?

  • Arthur

    Cheers!

  • Arthur
  • erik

    hoi Joeri, lijkt me lekker. zou deze ook met pale ale mout kunnen? ipv pilsmout

    • Joeri

      Zeker! Die verschillen zijn maar klein maar wel altijd interessant als experiment.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Boodschappenlijst
Op de hoogte blijven van nieuwe brouwrecepten?

*We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en mailen je alleen wanneer er een nieuw recept is geplaatst.

x

Wachtwoord Vergeten