Een bovengistend en amberkleurige American Amber Ale. Dit bier heeft een mooie balans tussen moutig/karamel, bitterheid en aromahoppen. Vroeger werd deze bierstijl ook wel American Red Ale genoemd. Het bier smaakt zoet, dankzij de gekleurde mouten. De Amerikaanse hopsoorten leggen daar een fruitige deken van citrusfruit overheen met een lichte bitterheid.
Maischwater | Spoelwater | Kooktijd |
8,8 liter | 6 liter (78°C) | 70min |
Begin SG | Eind SG | Alcohol | IBU | EBC |
1052 | 1012 | 5,8% | 38 | 35 |
Temperatuur (°C) | 67°C | 78°C |
Tijd (minuten) | 65min | 10min |
Vergisting: Safale American US-05 op 20°C. Overgeheveld na 8 dagen. Lageren : 2 weken inclusief Amarillo dryphopping Bottelen met 8 g/l suiker (en wat extra bottelgist) en ongeveer 3 weken laten vergisten op circa 19,5°C.
Frank
Hoi
ik wil de amber ale gaan maken maar nu staat als 4e 0 min. 19 gram citra hop.
moet deze er dan helemaal niet in of moet deze niet bij de kook maar op een andere manier
Joeri
Ik snap de verwarring. De 0 minuten staat eigenlijk voor enkel de hoparoma’s en niet de bitterheid. Wat ik zelf altijd doe voor de 0 minuten hopgift is de hop in mijn vergiet leggen. Als ik de wort dan uit mijn kookketel in mijn vergistingsvat laat lopen dan neemt het de aroma’s van de hop mooi mee.
Arthur
Hoi! Op welke temperatuur zou je het beste die 14 dagen kunnen koudhoppen?
Joeri
Goede vraag! Veel brouwers pakken dit op verschillende manieren aan. Soms ook om praktische redenen want niet iedere brouwer heeft een klimaatkast. Ikzelf heb bij dit bier de dryhopping/drooghoppen de eerste week op circa 17°C laten verlopen en de tweede week gelagerd naar 8-10°C.
Maar lees dit artikel eens over het effect van verschillende temperaturen tijdens het drooghoppen.
Arthur
En je kookt 70 minuten, dus de eerste hop gaat er na 10 in?
Joeri
Klopt!
Arthur
Cheers!
Arthur
Ik kwam dit nog tegen. Interessant…
http://scottjanish.com/a-case-for-short-and-cool-dry-hopping/
erik
hoi Joeri, lijkt me lekker. zou deze ook met pale ale mout kunnen? ipv pilsmout
Joeri
Zeker! Die verschillen zijn maar klein maar wel altijd interessant als experiment.
Bennno
Ik heb laatst de amber ale gemaakt
Het recept en de tijden goed opgevolgd, maar mijn begin sg waarde was maar 1031en de eind sg was 1010
Daarna gebotteld en 4 weken gewacht
Nu smaakt mij biertje zurig
Mijn vraag is kan ik het bier terug doen in een emmer en alsnog suikers toevoegen of word het de gootsteen?
Was mijn derde gebrouwen biertje.
Joeri
Dag Bennno, excuus voor de late reactie. Ben benieuwd naar wat je uiteindelijk gedaan hebt. Het klinkt alsof er mogelijk iets is mis gegaan bij het schroten of het maischen. Het zou ook kunnen dat je bier nog niet was uitvergist op 1031. Na het bottelen opnieuw in een emmer doen en vergisten zou ik niet adviseren. Soms moet je je verlies pakken. Al je stappen goed opschrijven en opnieuw beginnen.
Sam
hallo hallo,
Ik vraag mij af waarom je bottelgist gebruikt in dit recept. Naar mijn idee zit er nog genoeg gist in na 2 weken lageren op geen heel lage temperaturen.
Joeri
Hi Sam, klopt helemaal. Als je niet te lang en te koud lagert in het vat dan hoef je geen bottelgist toe te voegen!
Sam
Ik lees overigens in je bericht aan Arthur dat je deze bent gedryhopped 1 week op 17 graden met amarillo. De 2e week gelagerd op 10°. Deze 2e week dus geen dryhop? Morgen is het dag 8 dus overhevelen. Ben benieuwd naar de details over jou dryhopping in dit recept.
Joeri
Dryphop kun je beter niet te lang in contact laten met je bier. Het geeft vetzuren af die een nadelige invloed kunnen hebben op je smaak en schuimkraag. Je kunt maximaal een week aanhouden.